Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.08.2016.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

Srpski vojnici ipak u Siriji?!

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su u subotu svečanom zatvaranju Međunarodnih vojnih igara igara u Moskvi na kojima je učestvovalo i 129 pripadnika Vojske Srbije.

Tanjug
Saradnja s Moskvom: Diković i Đorđević sa oficirima Vojske Srbije

U okviru zvanične posete Ruskoj Federaciji, Đorđević je s Sergejem Šojguom, ministrom odbrane Rusije, razgovarao o daljem unapređenju saradnje dve zemlje i saradnji u oblasti odbrane. U kratkom saopštenju stoji da su potvrđeni tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dve zemlje, te da je Deklaracija o strateškom partnerstvu osnova za dalji razvoj i unapređenje ukupnih odnosa od kojih je saradnja u oblasti odbrane jedan od najznačajnijih ciljeva.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Diković razgovarao je s Valerijem Gerasimovim, načelnikom ruskog Generalštaba, a posle sastanka je izjavio da se razgovaralo o unapređenju vojne saradnje, ali i aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetu.

- Ocenili smo da ima prostora za produbljivanje saradnje, posebno u oblasti zajedničke obuke, vežbi, školovanja i usavršavanja. Takođe se može učiniti više u vojno-ekonomskoj i tehničkoj saradnji - kazao je Diković.

Đorđević: Nismo odustali od Rusije

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević istakao je da je Srbija opredeljena za jačanje bezbednosti, stabilnosti i saradnje u regionu, ali i da će sem članstva u EU kao glavnog spoljnopolitičkog cilja, nastaviti da razvija dobre odnose i saradnju sa Rusijom.
- Republika Srbija ostaje na putu nezavisne spoljne politike, balansirane politike odbrane i principa vojne neutralnosti. Zahvalni smo na principijelnoj podršci koju Rusija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije - naglasio je Đorđević.

Sagovornici "Vesti" pretpostavljaju da su se među temama sastanka našle i moguće donacije Rusije u vojnoj opremi i naoružanju, ali angažovanje srpskih snaga u humanitarnim operacijama Ruske Federacije u sirijskom gradu Alepo.

- Srbija se prebrzo ogradila od učešća u takvoj misiji. Reč je isključivo o mirovnoj operaciji u kojoj bi se vojni avioni koristili u svrhu prebacivanja ljudi i ništa više od toga. Pri tom, Srbija učešćem u toj misiji ni na koji način ne bi narušila svoju vojnu neutralnost jer je Rusija započela tu operaciju uz odobrenje i saglasnost UN - naglašava Ljubinka Miličić, glavni i odgovorni urednik Sputnjika.

Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić kaže da je u domenu spekulacija o čemu su dvojica ministara razgovarala. Ipak, nema dileme da su Rusi otvorili teme koje ih zanimaju.

- Pretpostavljam da će biti reč o vojnim donacijama Rusije Srbiji, ali i angažovanju srpskih vojnika u dostavi pomoći Alepu, mada su svesni da od toga neće biti ništa. Međutim, koliko je u domenu spekulacija o čemu su razgovarali, toliko sam siguran da dvojica ministara nisu pričala o daljoj sudbini ruske baze kod Niša ili davanju specijalnog statusa pripadnicima oružanih snaga Rusije. To su teme koje su stavljene ad akta - tvrdi Radić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online