Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.03.2015.
05:44
J. Arsenović - Vesti A

Što više ćute to su sumnjiviji

Samo dan nakon tragedije u Alpima koja je odnela 150 ljudskih života, javnost je obaveštena da je kopilot svesno odveo u smrt posadu i putnike Erbasovog aviona. Učinio je to francuski tužilac u Marselju Bris Robin, s punom odgovornošću koju njegova funkcija povlači za sobom.

Tanjug
Zaslužuju makar istinu: Sahrana pilota Omera Mehića

Na drugoj strani, Više javno tužilaštvo u Beogradu već danima odbija da ponudi bilo kakvu informaciju u vezi sa padom vojnog helikoptera 13. marta, kada je stradalo sedam osoba, celokupna posada, dvojica medicinskih radnika i beba stara pet dana zbog čijeg zdravlja je tog kobnog petka i podignut helikopter.

Efikasnost

Koliko se srpska istraga odvija traljavo, govore i poređenja da je srpskim organima da bi došli do olupine helikoptera koji je pao u ravnici, svega 900 metara od aerodroma, trebalo skoro isto toliko vremena koliko i francuskim organima da pronađu crnu kutiju iz Erbasovog aviona, visoko u nedođiji planinskog masiva..

Odugovlačenje da se javnosti i porodicama stradalih ponudi objašnjenje za pad helikoptera otvara prostor za razne spekulacije i budi različite sumnje. Od one da je tužilaštvo pod pritiskom izvršne vlasti, jer se žele zaštititi moćni pojedinci koji nisu ispoštovali proceduru predviđenu za angažovanje vojne letelice pod okolnostima složenih meteo-uslova, pa sve do toga da se ide na faktor vreme koji će tragediju polako staviti van medijske pažnje.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić već se ranije oglasio sa stavom da ne vidi nijedan razlog za uskraćivanje javnosti bilo koje informacije u vezi s tragedijom.

- Reč je o događaju koji je s pravom izazvao ogromno interesovanje javnosti, interesovanje koje je više nego očigledno potpuno legitimno. To je u ostalom valjda i bio razlog zbog koga je i prilikom formiranja komisije rečeno da će izveštaj o njenom radu biti dostupan javnosti čim komisija završi rad - rekao je Šabić.

Podsećamo da je na konferenciji za medije, dan posle tragedije, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković obećao da se ništa neće kriti od javnosti i da će izveštaj vojne komisije kojoj je dat rok do 18. marta biti odmah dostupan javnosti. Umesto toga, izveštaj je završio u Višem javnom tužilaštvu i kod predsednika Srbije.

Od tada - tajac. Ni slovo iz izveštaja, a tužilac preko svog portparola samo šalje poruku bez značenja - da će "javnost biti pravovremeno obaveštena".

Prethodno je premijer Vučić, svojom izjavom kako "ne da Gašića i Lončara", odnosno ministra odbrane i zdravlja, poručio ko ne sme da bude kriv.

Tužilaštvo bez odgovora

"Vesti" su juče postavile pitanje Višem javnom tužilaštvu u nameri da saznaju zašto još uvek javnosti nije saopšteno ni slovo iz izveštaja vojne komisije koja je ispitivala uzroke i postojanje odgovornosti za pad vojnog helikoptera.
Nismo dobili ni ime tužioca koji vodi ovaj slučaj, niti nam je odgovoreno na pitanje da li to što je tužilac preuzeo izveštaj vojne komisije znači da u njemu ima podataka koji ukazuju i na mogućnost krivične odgovornosti pojedinca ili više osoba.
 

Predsednik Nikolić takođe ništa ne otkriva, pozivajući se da je sada sve u rukama pravosudnih organa. Nakon nesreće i posle razgovora sa generalom Dikovićem i ministrom vojnim Bratislavom Gašićem, iz predsedničkog kabieneta je, međutim, saopšteno da "jedino istina i iznošenje činjenica mogu razvejati svaki tračak sumnje i očuvati kredibilitet institucije od najvećeg poverenja među građanima Srbije". Sumnje se množe, a kredibilitet svakim danom sve više kruni.

Tanjug
Nova stranka optužuje prmijera da beži od poslanika: Aleksandar Vučić

Vučić beži od odgovora

Poslednji četvrtak u mesecu 26. mart ponovo je prošao bez sednice Skupštine Srbije na kojoj poslanici očekuju odgovore na postavljena pitanja premijeru i ministrima - ukazala je Nova stranka Zorana Živkovića optužujući Vučića da je tako i osmi put izbegao da za svoj rad odgovara pred srpskom javnošću.

- Od početka rada ove Vlade, Vučić je samo dva puta, 29. maja i 31. jula ispoštovao institut poslaničkih pitanja, dok je u svim ostalim slučajevima vešto izbegnuto zakazivanje sednice. Ovakvim ponašanjem naprednjaka i njihovih koalicionih partnera obesmišljena je uloga skupštine kao centralne političke institucije u ustavnom sistemu - kažu u Novoj stranci.

Podsetimo, tokom retkih poseta srpskom parlamentu koji je ovlašćen da kontroliše rad Vlade, premijera su ljutila pre svih pitanja poslanika Nove stranke.

D. D.

POVEZANE VESTI

Subota 28.03.2015. 15:14
Nije u redu da se ćuti ako se ćuti o krivici pada našeg helikoptera.Krivica se mora utvrditi akpo ni zbog čega drugog,a ono zbog porodica žrtava.Što se tiče nemačkog aviona krivica i razlog su unapred odredjeni tako da tužilac nije bimao nekog naročitog posla.Kopilot u depresiji i na bolovanju.Pa ko takvog čoveka šalje na tako odgovornu dužnost.Ne veličajte ono što nije za veličanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online