Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 19.06.2016.
18:09
J. Arsenović - Vesti A

Tatina slika i Dragičine muke

Nepodeljeni utisak jeste da je po raskošnosti, merama obezbeđenja i vidljivom trudu domaćina da se na svakom koraku iskaže oduševljenje, trodnevni boravak kineskog predsednika Si Đinpinga neodoljivo podsećao na dočeke koje je Jugoslavija priređivala značajnim stranim državnicima u vreme Josipa Broza.

Tanjug
Prve dame Kine i Srbije: Peng Lijuan i Dragica Nikolić

Ni ugošćavanje Putina ili Angele Merkel nije moglo da se poredi sa dočekom kineskog predsednika. Od tradicionalne srpske dobrodošlice, hleba i pogače i spleta narodnih igara već na samom aerodromu, mladi, nasmejani ljudi sa srpskim i kineskim zastavicama u rukama, dočekivali su visokog gosta svuda gde se pojavio.

U odnosu na period kada je Beograd bio centar Pokreta nesvrstanih, izveštači su sada nešto fleksibilniji, pa su mediji svaki događaj ili detalj koji izlazi van protokola posebno isticali. U tom segmentu, supruzi kineskog predsednika je pripala značajna uloga.

Preko Jugoslavije do Beograda

Koliko kineska javnost još uvek Srbiju doživljava preko nekadašnje SFRJ, videlo se i kada je izveštač kineske državne TV rekao da je njihov predsednik doputovao "u Beograd, u Jugoslaviji". Malo kasnije se ispravio, pa je precizirao da ga je na beogradskom aerodromu dočekao "predsednik Srbije Tomislav Nikolić".

Elegantnom pojavom, prva dama Kine Peng Lijuan odudara od svojih prethodnica. Obučena po zapadnoj modi svetski mediji je neretko "krste" kao kinesku Džeki Kenedi. Njoj je za protekla tri dana domaćica bila supruga predsednika Srbije, pa je razumljivo što je Dragica Nikolić bila u "velikom problemu" kada je svoju gošću vodila u obilazak beogradske Botaničke bašte, gde je bilo predviđeno da zasade drvo prijateljstva.

Problem je nastao kada je supruga predsednika Nikolića shvatila da je japanska bašta najdominantniji deo u Botaničkoj bašti, pa se domaćica uplašila da bi to moglo da vidno iznervira gošću, s obzirom na to da Japan i Kina tradicionalno nemaju dobre odnose i da još imaju i teritorijalne sporove.

Sve je prošlo u najboljem redu, a gospođa Lijuan je potvrdila da ima iskustva u javnim nastupima. Kako piše "Dejli bist", uspon Peng Ljuan bio je brz i ona se već sa 18 godina pridružila Narodnooslobodilačkoj armiji Kine kao redovni vojnik, pre nego što je izrasla u popularnu pevačicu kineske narodne muzike.

Koliko svom suprugu znači, govori i podatak da je Đinping tokom posete Velikoj Britaniji, kraljici Elizabeti Drugoj poklonio dva folk albuma svoje supruge! Kako se spekulisalo, njena prošlost ima i tamnih senki, jer je postala popularna nakon što je pevala serenade kineskim trupama, i to nakon što su u krvi ugušile prodemokratski protest na trgu Tjenanmen u Pekingu pre 26 godina.

Posle venčanja 1987. sve je ređe nastupala da bi se 2008. godine potpuno povukla kada je Si izabran za potpredsednika Kine. Sada je, kao i supruga predsednika Srbije, angažovana u dobrotvornom radu.

Šta će kineski predsednik jesti, takođe je obavezna tema u ovakvim prilikama, pa je srpska javnost saznala da se za Si Đinpinga pripremaju tradicionalna kineska jela i da tada niko ne sme da bude u kuhinji osim glavnog kuvara koji je, inače, angažovan u kineskoj ambasadi.

Ljubljenje - al' dva puta

Sigurno je da je srpska služba protokola znala da Kinezi, pogotovu ne njihovi zvaničnici, ne odobravaju javno fizičko dodirivanje, osim rukovanja. Pored vidno oduševljenog predsednika Nikolića što u gostima ima tako značajnog državnika, to ipak nije ispoštovano. Nikolić je već na aerodromu potapšao gosta po ramenu, a prilikom dodeljivanja Ordena Republike Srbije na ogrlici kineskom predsedniku, Si Đinpinga je zagrlio i dva puta poljubio. Onako, više vazduh, nego obraz.

Tomislav Nikolić priredio je privatnu večeru u čast predsednika Kine i uručio mu specijalni poklon - do sada neobjavljenu fotografiju gospodina Si Džongsuna, oca sadašnjeg kineskog predsednika. Fotografija je nastala 1986. godine, kada je Si Džongsun predvodio delegaciju Komunističke partije Kine na 13. kongresu Saveza komunista Jugoslavije.

U posveti, Nikolić je napisao: "Znam da ste na svog oca ponosni i da tugujete za njim, kao i ja za svojim. I on bi danas bio ponosan na Vas".

Od Valtera do Novaka

I Si Đinping se potrudio da pokaže znanje iz bliže i dalje istorije, kada je u neformalnom razgovoru sa svojim domaćinom istakao da su Ivo Andrić, Nikola Tesla i Novak Đoković dali veliki doprinos razvoju čitavog sveta.
- "Valter brani Sarajevo", "Most" i ostali filmovi bivše Jugoslavije zauzimaju važno mesto u svetskoj istoriji i kinematografiji. Bata Živojinović je nedavno preminuo, što je izazvalo veliku tugu u Kini - rekao je kineski predsednik, sa kojim je na neformalnoj večeri koju je priredio Tomislav Nikolić mogla da razgovora i porodica pokojnog glumca, koji je ulogom Valtera decenijama bio najpopularniji strani glumac u Kini.


 

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.06.2016. 21:20
Pomogla bi "bratska" nam Rusija ali jadni ni za sebe nemaju !? ... Ajde Srbi , budite OPET razumni - pa Rusi su pod sankcijama ... uvek se nesto "ispreci" kad ruska bagra "svim srcem pozeli" izaci u susret Srbiji !!! Uvek po nesto "vaznije" ih spreci (Napoleon , Osmanlije , Bugari , literatura Marksa i Engelsa , podela ratnog plena Drugog Svetog rata , sutka sa pristinskog aerodroma ......) da "ruska pomoc" stigne Srbima !!! ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online