Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.06.2016.
19:50
J. Arsenović - Vesti A

Srbija na Putu svile

Dolazak predsednika Kine Si Đinpinga u Srbiju, prvi posle 32 godine na tako visokom nivou, već je dobio kvalifikaciju "istorijski". Bogat program trodnevne posete kineskog predsednika, započete u petak popodne, ide u prilog takvoj oceni, pa ne čudi što se i zapadni, ali i ruski mediji detaljno bave dolaskom šefa moćne kineske države u malu balkansku zemlju.

Tanjug
Pohod na Evropu: Doček predsednika Kine na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu

Glavna dilema tih analiza je zašto baš u Srbiju i kakvu geostratešku poruku Peking želi da pošalje time što će njihov državni vođa čak tri dana provesti u zemlji koja ni po jednom aspektu - teritorijalnom, ljudskom, privrednom ili političkom nije uporediva sa azijskim džinom?

- Kina se opredelila za ekspanziju na Zapad, a Srbija je na kineskoj listi najpoželjnijih evropskih partnera, i Kina je spremna da ulaže novac u srpsku privredu i da kupuje infrastrukturne objekte kako bi povećala kapacitete za dalju ekonomsku ekspanziju na Zapad - ocenio je za "Sputnjik" Sergej Karaganov, počasni predsednik ruskog Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

Stanovišete ovog ruskog eksperta uklapa se u tezu jednog broja srpskih medija da se Brisel i Vašington dovijaju kako da tu dodatnu ekspanziju osujete, pa ovih nedelja intenzivno rade na destabilizaciji vlasti u Beogradu.

Prema tim tumačenjima, Zapadu ne odgovara pozicioniranje Srbije na kineskom Putu svile, a kao konkretan primer navodi se zabrinutost kako će na evropsko tržište čelika uticati prodaja Železare Smederevo Kinezima.

Srpski analitičari smatraju da Kina u slučaju Srbije akcenat stavlja na trgovinu i investicije, a manje na geopolitiku.

Kao i u slučaju Putina

Više od 5.000 policajaca, pripadnika bezbednosnih službi i vojske brinuće se o bezbednosti visoke kineske delegacije. Tokom boravka u Srbiji (od 17. do 19. juna), bezbednosne mere biće podignute na najviši mogući nivo, takozvani prvi stepen, kao što je bio slučaj kada su u Beograd dolazili Vladimir Putin i Angela Merkel.

- Srbija, zajedno s Mađarskom, spada u grupu zemalja koje za Kinu imaju geografski značaj, dok bi se o nekom geostrateškom značaju moglo pre razgovarati kad se analiziraju kineske investicije u Grčku ili Holandiju. Tako da, što se Srbije tiče, ti odnosi više spadaju u ekonomsko-finansijsku dimenziju, nego u političku - kaže za "Dojče vele" spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Zainteresovanost nemačkih medija za dolazak kineskog predsednika u Srbiji je dodatno pojačana, s obzirom na to da Si Đinping dolazi u Beograd nakon što je pre pet dana u Pekingu primio njihovu kancelarku Angelu Merkel.

Nikolić: Sve će da procveta

Prvi čovek najmnogoljudnije države i druge ekonomije sveta u Beograd donosi 24 sporazuma, a napustiće srpsku prestonicu sa Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Strateško partnerstvo sklopljeno pre sedam godina između Srbije i Kine potvrđeno je i dolaskom kineskog premijera na samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, održanom prošle godine u srpskoj prestonici. Akcenat se ovog puta stavlja na posetu kineskog predsednika Železari Smederevo.
- Sve će da procveta posle ove posete druga Si Đinpinga jer vrlo dobro znamo da ono što je dogovoreno pred predsednikom Kine više niko u Kini ne može da spreči - ushićeno je prokomentarisao predsednik Srbije Nikolić za kinesku agenciju Sinhua.





 

POVEZANE VESTI

Petak 17.06.2016. 22:45
Nikolić: Sve će da procveta... Narocito ce remijer da procveta sa dve strane kad ode na raport u brisel.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online