Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 14.04.2016.
01:45
D. Dekić - Vesti A

Vukovi lobisti slomili Vučića

Iznenadnu odluku Vlade Srbije da kandiduje bivšeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u momentu kada je na Ist riveru već počela otvorena trka za poziciju prvog na planeti, pozdravila je domaća srpska diplomatska javnost. Jeremić koga je za najviši položaj u UN predložila Južnoafrička Republika, Vladinom odlukom je i zvanično u "minut do 12" postao srpski kandidat.

UN photo
Juriš na stolicu u Njujorku: Vuk Jeremić i Ban Ki Mun

Neko bi, kaže dugogodišnji ambasador u penziji Dušan Simeonović, pomislio da je ovo zakašnjenje bilo namerno, po sistemu "eto, učinili smo to, mada smo imali preča posla, pa sad ako stigne da se predstavi..".

- Mnogo korektnije bi bilo da je ovo urađeno blagovremeno, ali to su naša srpska posla. Dobro je što će Jeremić, koji je odmah otputovao u Njujork, stići da se predstavi pošto je njegov tim već tamo - tumači Simeonović, uz ocenu da je Vlada Srbije učinila dobar politički gest jer svaka država koja pretenduje na međunarodni prestiž treba da ima svog čoveka za najvišu poziciju u UN.

Čast i privilegija

Vuk Jeremić je rekao da je velika čast i privilegija, i izuzetna prilika predstavljati svoju zemlju u tako važnoj međunarodnoj utakmici.
- To neće biti jednostavan posao. Biće naporno jer učestvuje mnogo dobrih i jakih kandidata, a neki od njih su u kampanji već mesecima, ali ću učiniti sve da nadoknadim do sada propušteno vreme - kazao je Jeremić.

Naš sagovornik uz Jeremićeve kvalitete i veze ističe i njegovo iskustvo u srpskoj diplomatiji i predsedavanju Generalnom skupštinom UN.

- Imamo dobrog kandidata iza koga će stati Rusija i Kina, južnoameričke, ali i islamske zemlje koje su mu odale priznanje, pošto je tokom mandata na Ist riveru isposlovao da Palestina postane posmatrač u UN. Pri tom je i za saradnju sa nesvrstanim svetom s kojim takođe ima dobre odnose - ocenio je naš sagovornik.

"Ne može da pruži odgovor"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić novinarima nije izneo argumente na osnovu kojih se Vlada Srbije iznenada odlučila da podrži kandidaturu Jeremića za generalnog sekretara UN.
- Nećete se naljutiti, ne mogu da pružim odgovor. Rezultat ste videli. Odlučivali smo i ovako smo prelomili - kazao je Vučić, odgovarajući na pitanje zašto se Vlada posle dugog dvoumljenja odlučila za podršku Jeremiću.

U osvrtu na priče da su SAD problem Jeremićevom izboru, Simeonović ukazuje da srpski kandidat ima ugled u američkom intelektualnom svetu koji je od uticaja na politiku Vašingtona.
Jeremić, inače, već dve godine lobira za najprestižniju poziciju, ali je nailazio na muk srpskog državnog vrha.

Kako su "Vesti" pisale, u više navrata je bezuspešno pokušavao da se vidi sa premijerom, a paralelno se pronosila se priča da su i Vučić i šef države Tomislav Nikolić protiv njegove kandidature. Zanimljivo je i da je odluka o njegovom ulasku u trku doneta na sednici kojom je zbog boravka Vučića u Mostaru predsedavao njegov zamenik Ivica Dačić.

Vladin potez je više nego iznenađujući jer je medijima pre nedelju dana u Vladi rečeno da Srbija neće kandidovati Jeremića, pa je obrt pokrenuo spekulacije da je premijer posle mnogo protivljenja podlegao jakom pritisku ruskih zvaničnika.

Drugi na kladionici

Na listi najveće svetske kladionice "Vilijam Hil" Jeremić je nakon objavljivanja zvanične kandidature sa trećeg mesta skočio na drugo mesto. On je na toj listi iznad Bugarke Irine Bokove, koja je važila za favorita, i ispod Helen Klark sa Novog Zelanda.

Bivši diplomata Ivo Visković ocenio je Vladin potez kao veoma dobar.

- Bilo bi neobično da ga neko drugi kandiduje, a njegova zemlja ne podrži, mada bi najbolje bilo da smo ga i sami kandidovali. Ovako je sada i kandidat Vlade Srbije, ali ga je predložila Južnoafrička Republika - podsetio je Visković za Radio Slobodnu Evropu ističući da je Vlada očito ispitala stavove velikih sila, posle čega je, prema njegovom mišljenju Jeremić jedan od glavnih, ako ne i glavni favorit.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.04.2016. 21:18
Koja je to igranka za "zapad". Briks je preko Južnoafričke Republike predložio Jeremića. Tada Vučić kaše zapadu: On će biti predložen i tako i tako pa ga mi sada moramo KANDIDOVATI. Kako "fino" im taktički tepaju a posle će da im kresne nanu naninu.
Petak 29.04.2016. 21:35
Војислав Шешељ :" Господо да сте ви објективни и непристрасни прво неби сте никада пристали да будете судије овог нелегалног суда.Пошто сте пристали пристали сте на то да извршите задатак.Сви ви долазите из земаља које су чланице НАТО пакта које су бомбардовале Србију зверски три месеца сте убијали српску децу и ви мене убеђујете да сте ви објективни ви мене седам и по година овде против правно држите.Правилник колинског статута међународног кривичног суда налаже судском већу да на сваком шест месеци по службеној дужности преиспита одлуку о притвору.Ви никада нисте ни донели одлуку о притвору.Издат је само налог о хапшењу и ништа више.Седам и по године ме овде држите и трпите све ове механизације тужиоца увели сте да су сви сведоци били лажни дефиловани су овде непрекидно колко пута сте одлагали процес и опет сада га одлажете.Што дуже одлажете процес дуже примате ове лепе судијске плате у трибуналу тако ја видим ту ствар шта мене брига како ћете мене осудити ја од вас ништа добро не очекујем.Ви сте моји непријатељи јер ја од вас ништа добро не очекујем.Ви сте моји непријатељи јер ви долазите из држава чланице НАТО пакта и које су непријатељске према мојој отаџбини Србији.Ви мени ништа друго не можете бити него непријатељи.Ја се пристојно према вама опходим али то што сам пристојан не значи да вас морам да вас волим и не волим вас третирам вас као своје непријатеље и добили сте задатак да ми скинете главу и урадите то већ једном све нешто чекате да исплива неки нови доказ па где ће испливати".
Četvrtak 14.04.2016. 12:43
Politika nije Alajbegova slama, vec ozbiljan i timski rad. Prvo je trebalo stvoriti uslove pa tek onda kandidovati Vuka Jeremica za gen sekretara UN. Nije to samo ko sto su predhodnici radili na svoju ruku pa nam se ceosvet smejao nepromisljenim potezima bivse politicke vrtuske Dr. Vojislava Kostunice i Borisa Tadica koji su svojim nepromisljenim potezima razorili drzavnu zajednicu SR. Jugoslaviju i Srbiju predali su Albancima Kosovo. Sad se pokazuje zrelost politike jer se neide grlom u jagode vec se prvo vodi racuna o nacionalnim interesima pa se tek onda donose odluke. Vlada Srbije kad je ocenila da nam mesto vodeceg u UN odgovara i kad je utvrdila da postoje realne sanse da se u tome uspe, tek tad je dala zeleno svetlo. Nije isla grlom u jagode kao predhodna politicka garnitura.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online