Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 31.12.2015.
07:47
D. Dekić - Vesti A

Srbiju ne zanima funkcija u Njujorku

Kandidat za generalnog sekretara UN koga podrži Srbija imaće dobre šanse da bude i izabran, komentarisao je srpski premijer Aleksandar Vučić i zagonetno dodao da će kandidat Beograda možda biti građanin Srbije, a možda i ne. Ovim je i potvrdio pisanje "Vesti" da nije raspoložen za kandidaturu bivšeg predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića koji i pored više pokušaja nije uspeo da se sastane sa premijerom i porazgovara o toj temi.

A. Čukić
Za Vučića bolje niko nego Vuk: Ban Ki Mun i Vuk Jeremić

U ovoj, za Srbiju važnoj priči, najviše čudi što kandidati zemalja istočne Evrope uveliko trče prvi lobi krug, a Srbija kojoj je prva fotelja na Ist Riveru nasušna potreba zbog sve agresivnijeg zagovaranja ulaska Kosova u UN, još nije ni startovala.

Ta nedefinisanost pokrenula je spekulacije da bi glas Beograda mogao da ode crnogorskom kandidatu Igoru Lukšiću, što je odmah kategorično demantovano. Podgorica i Skoplje, kako se čuje, ne mogu ni da se nadaju podršci iz komšiluka, pošto su bili za prijem Kosova u Unesko, a i dalje, kako je naš list objavio, najviše šanse za srpsku podršku ima slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak. Argument za kandidata Bratislave je njegova velika podrška evropskim integracijama Srbije, kao i činjenica da Slovačka ne priznaje Kosovo.

Vučić objašnjava da će gledati da kandidat koji dobije podršku bude i izabran kako bi Beograd imao dodatni uticaj i mogućnosti.

- Odluka o kandidatu treba da bude u interesu Srbije, a ne bilo kog pojedinca - poručuje premijer očito misleći na Jeremića. Na pitanje da li je interes imati svog čoveka na tako visokom mestu, ponavlja da je važno imati one koji će štititi interese.

Šef diplomatije Ivica Dačić smatra da bi za Srbiju ipak bilo dobro da ima svog takmaca. Dačić, koji nije krio da je prošle godine razgovarao sa Jeremićem o kandidaturi, na pitanje da li je on i sada među mogućim kandidatima, odgovara da "svakako jeste".

- O tome će se raspravljati u narednim mesecima jer je Savet bezbednosti UN tek sada otvorio proceduru - zaključio je Dačić.

Jeremić bi da zameni Ban Ki Muna

Jeremićeva kandidatura se tokom protekle dve godine u više navrata vrtela u srpskim medijima, a govorkalo se da je on sam plasira u javnost. Kao mogući naslednik Ban Ki Muna pominjan je još u vreme dok je bio deo rukovodstva u palati svetskih naroda. Po završetku mandata, uskočio je nakon izbora 2012. u parlament na krilima svoje Demokratske stranke iz koje je isključen jer nije hteo da vrati poslanički mandat. Krajem 2013. osnovao je Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj kroz koji neguje kontakte sa mnogim bivšim i aktuelnim svetskim političarima. Početkom 2014. postao je član Mreže za pronalaženje rešenja održivog razvoja UN.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.12.2015. 14:35
Бесмислена функција у бесмисленој институцији. Ал` медена за оног ко се привали као генсек...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online