Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.12.2015.
08:41
rs-lat.sputniknews.com A

"Moraćemo pod NATO kišobran"

Poslanik Srpske napredne stranke i član stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Dragan Šormaz smatra da je slaba podrška srpskih građana posledica jake propagande koja se vodi protiv NATO.

sns.org.rs
Dragan Šormaz tvrdi da će Srbija morati pod "kišobran NATO"

On je na panelu "Debata da, dezinformacije ne: činjenice vs. propaganda“ istakao da se nijedna vlast od petog oktobra 2000. godine nije "pretrgla da objasni građanima koji su benefiti od članstva Srbije u NATO".

Povodom otvaranja pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU, Šormaz je poručio da ima zemalja koje su članice EU, a nisu članice NATO.

Dve trećine Srbije neće u NATO

Protiv članstva Srbije u NATO-u je 65 odsto građana, dok je 13 odsto za, što ukazuje na pad podrške u odnosu na 2009. godinu, kada je 20 odsto građana podržavalo atlantske integracije Srbije.

Međutim, kako je naveo, poglavlje 31 će doći na red i mi ćemo se "svakako naći pod bezbednosnim kišobranom NATO-a".

S njim je saglasan poslanik i potpredsednik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić, koji je rekao da će "kišobran NATO prekriti Srbiju".

- Svi drugi savezi su suviše daleko da bismo o njima mogli da raspravljamo“, rekao je on, dodajući da raspoloženje građana o ulasku Srbije u NATO može da se promeni ukoliko se bude radilo na okviru za razgovor o značaju atlantskih integracija Srbije.

Predsednik Atlantskog saveza Srbije Vladan Živulović smatra da je medijska propaganda protiv NATO posledica ekonomskog uticaja Rusije u kojoj srpski državljani rade i ostvaruju profit i gde se, kako je naglasio, nalazi sedište pojedinih medija među kojima je, kako tvrdi, i sedište lista "Politika".

- Tamo se pravi novac, a ovde se plaćaju mediji, i oni agresivnom kampanjom uspevaju da pridobiju javnost, dok je država povučena i ne kontroliše medije - rekao je Živulović.

Glas razuma

S druge strane, Branko Rudan iz Centra za razvoj međunarodne saradnje ne smatra da je u srpskim medijima zastupljena anti-NATO propaganda, naglasivši da je i bez ruskog uticaja u medijima većinski bio prisutan stav protiv članstva Srbije u NATO, većinom kao posledica bombardovanja 1999. godine.

On je dodao da ne samo da Rusiji ne odgovara da se Srbija pridruži NATO, već se i Kinezi protive proširenju Alijanse iz, kako je naglasio, ekonomskih razloga.

- Srbija bi ulaskom u NATO izgubila dva strateška partnera - Rusiju i Kinu, a ne mislim da bi dobila veće investicije ili ušla u EU - rekao je Rudan. On je istakao i da bi pridruživanje Srbije NATO destabilizovalo političku situaciju u zemlji jer bi došlo do polarizacije u mišljenju elite i javnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online