Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 06.12.2015.
12:32
sputniknews A

Rusija i Amerika u "ratu" za Balkan

Poziv Crnoj Gori u NATO pokazao je da su Sjedinjene Države krenule u ofanzivu u borbi protiv Rusije za uticaj na Balkanskom poluostrvu, piše list "Politiko".

Reuters
Balkan ostaje interesna zona za velike sile

U sredu 2. decembra, šefovi diplomatija zemalja članica NATO–a pozvali su Crnu Goru da počne pregovore o stupanju u Alijansu, podseća "Politiko“. Osim toga, visokopostavljeni činovnici američke vlade i lideri vojne Alijanse posetili su Beograd i Zagreb u okviru obnavljanja pokušaja da se balkanski region uključi u orbitu uticaja Zapada.

- Klima međusobnih odnosa sa balkanskim državama postaje sve prijatnija za SAD, region je posebno važan u pozadini velikih kretanja na međunarodnoj areni… Razlike izlaze na videlo u zemljama, gde se interesi Moskve i Vašingtona poklapaju, na primer u Srbiji i Crnoj Gori - smatra vojni analitičar Igor Tabak.

Figuranti poslednjeg proširenja Alijanse su bili Hrvatska i Albanija, koje su pozvane u NATO 2008. godine, dodaje list.

- NATO polako zaposeda Balkansko poluostrvo - smatra bivši ambasador Italije u Alijansi Stefano Stefanini koji je učestvovao u pregovorima o proširenju 2008. godine.

- Samo pogledajte veličinu Balkanskog poluostrva - svaki put kada se figure pokreću, nevažno velike ili male, menja se ravnoteža - smatra Stefanini.

Beograd traži ravnotežu između Zapada i Istoka

Balkanska kampanja NATO-a dotiče ne samo Crnu Goru, dodaje list. Šef diplomatije SAD Džon Keri razgovarao je sa Aleksandrom Vučićem, a dve nedelje pre toga u Beogradu je bio i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. On je govorio o "novom početku“ odnosa sa Srbijom koju su Vašington i saveznici bombardovali 1999. godine tokom 78 dana.

Jugoslovenska kampanja NATO-a ostavila je gorak trag u sećanju Srbije i sada Beograd pokušava da nađe ravnotežu između Zapada i Istoka - on želi da postane član EU, čuvajući pri tome svoju vojnu neutralnost.

Uravnotežena spoljnja politika Srbije vidi se kroz zvanične posete premijera zemlje Aleksandra Vučića - on je ove godine dva puta bio u SAD i odmah nakon druge posete Vašingtonu otišao je u Moskvu na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, navodi "Politiko“. Osim toga, prošle godine Putin je bio počasni gost velike vojne parade u Beogradu.

U isto vreme, članstvo u NATO–u ostaje daleka perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana - Alijansa nije odlučila da li da pozove države, opterećene nerešenim teritorijalnim pitanjima, primećuje list. Bosna i Hercegovina kao i pre pokušava da reši unutrašnje nesuglasice u okviru složnog političkog sistema, zasnovanog na etničkim principima, stvorenog Dejtonskom sporazumom 1995. godine. U polje interesa NATO–a ulazi i Kosovo, koje ne priznaju Moskva i Beograd, kao i Makedonija koja ima nerešena pitanja sa Grčkom koja je već članica Alijanse.

Drugi važan aspekt balkanskog proširenja NATO–a je diversifikacija isporuka energetskih resursa u Evropu, što Vašington smatra strateškim interesom sopstvene bezbednosti. Na smanjenje zavisnosti EU od ruskog gasa poziva Hrvatska — na ostrvu Krku planirana je izgradnja terminala za tečni prirodni gas koji će biti povezan sa gasnim koridorom od Azerbejdžana do severa Evrope preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore i Hrvatske. Taj projekat je poznat kao Transjadranski gasovod.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.12.2015. 12:50
Pisao sam ranije - bojim se da je balkan perfidno prepušten američkom interesu... Naravno da Rusi neće to nikad jasno i glasno izgovoriti ali stanje na terenu ide u prilog tome... SLAVA RUSIJI !!!
Nedelja 06.12.2015. 14:27
BALKAN??? Mala tacka na saru zemljanom." Nebitna" tacka koja je u epicentru svih desevanja. Izvor pismenosti za sve "slovenske" narode koi se prelio po citavoj evropi i maloj aziji. Mjesto ( po geneticarima) pronalaska naj starijeg evropskog gena koi se zadrza do danasnji dana na ovom prostoru. Granica gdje je prestalo Persijsko osvajanje i pocetak kraja Persije. Mjesto odakle su krenuli pohodi do Indije i gdje do danas pronalazimo najvise staro Indijski ili rijeci Sanskrita. Teritori koi nije mogao da osvoji mocni Rim u svoje vreme ( kad je vec zauzeo britansko otocje) vec je morao da dade gradjansko pravo "ilirima" koi su dali kasnije vise Rimski imperatora negoli svi danasnji narodi zapadne evrope zajedno. Mjesto do kojeg su doprla osvajanja hunska i gdje su polomili zube. Granica do koje je doslo osvajanje Zapadnog rimskog carstva i gje su njihovi saveznici Avari istrosili svoju silui nestali. Mjesto dokle su doprla Mongolska osvajanja da bi se neslavno povukli i utihnuli. Odakle je dosla vojska i razbila prvu tursku imperiju Seldzuka i koje je unistilo ostricu Osmanskog osvajanja da bi bilo mjesto pocetka kraja te imperije. Mjesto odakle je doslo odlucno ne Rimu kada su svi ostali Pravoslavni Patrijarsi pristali da se poklone papi u Rim i sto je zaustavilo proces sirenja zapadne sizme. Mjesto na koje su pape bezuspjesno pokretale najvise"krstaski ratova". Mjesto gdje je poceo veliki rat. Mjesto oko kog se lome koplja istoka i zapada vec stotinama godina. Gdje je zapad u novijoj istoriji pokreno najvecu zajednicku vojnu kampanju. Mozda je nebitno i siromasno " bogastvima" za razliku od ostatka svijeta. Mozda je uopste nebitno mjesto ali to je jedino mjesto na svijetu do sada u koje kad se pocnu uplitati strane sile izaziva lancane posljedice po svijecke odnose. Balkan je toplomjer za citavu Evroaziju.
Nedelja 06.12.2015. 13:00
Ма какав Балкан.....Заболе и једне и друге за Балкан. Зна се где су паре, тј. нафта и остало - Блиски Исток и Сибир.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online