Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.11.2015.
06:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Dijaspora direktno preko Atlantika

Nacionalna aviokompanija Srbije najavila je da će od juna iduće godine imati letove od Beograda do Njujorka. To će biti prva direktna linija između Srbije i SAD posle 24 godine kojom će biti uspostavljena nova vazdušna veza između dve zemlje, s tim da srpska kompanija još mora da pribavi dozvole na aerodromu "Džon F. Kenedi".

Preko okeana bez presedanja: Vlast na promociji Er Srbije

Biće to prva dugolinijska destinacija Er Srbije od osnivanja pre dve godine i prvi širokotrupni avion srpske aviokompanije, saopštava nacionalna aviokompanija.

Prema poslednjim istraživanjima, 200.000 stanovnika srpskog porekla živi u SAD, uključujući Njujork i Čikago, u kojem živi najveći broj pripadnika srpske dijaspore u SAD, a taj broj značajno raste ako se uključe ostale balkanske zemlje.

- Uvođenjem nove linije nesumnjivo će biti ostvareni značajni pozitivni efekti za građane i preduzeća u Srbiji jer ćemo na taj način otvoriti vazdušni most ka SAD, domovini mnogobrojnih građana srpskog porekla, koji će sada imati jedinstvenu priliku da nacionalnom aviokompanijom lete u Srbiju - rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Da bi se letovi realizovali, srpska kompanija će nabaviti adekvatan avion, a to će biti erbas A330-200 i to od jedne indijske aviokompanije, verovatno Džet ervejza, koji je takođe u grupaciji Etihad partnera.

Džejms Hogan, potpredsednik Nadzornog odbora Er Srbije i predsednik i generalni direktor Etihad ervejza je izjavio da se otvaranjem linije ispunjava obećanje dato 2013. godine.

- Uvođenjem ovog transatlantskog leta, Er Srbija može da se osloni na znanja i resurse, kao što je obuka pilota i kabinske posade, kao i tehničke i podrške floti - rekao je Hogan.

Prekid zbog sankcija

Poslednji direktan let između Beograda i Njujorka tadašnji Jat je imao 1992. godine, nakon čega je saobraćaj zbog sankcija prekinut i nije kasnije uspostavljan. Srbija je ove godine dobila od američkih vazduhoplovnih vlasti neophodnu Kategoriju 1 za direktne letove, a dve vlade potpisale su i sporazum o uspostavljanju direktnih letova.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije je potvrdio da će se letovi odvijati pet puta nedeljno. Računa se ne samo na putnike iz Srbije, već i iz čitavog regiona budući da je Beograd jedini grad između Beča i Istanbula koji će imati direktan let za Njujork.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online