Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.10.2015.
14:48
Srna A

Ovako Nenad Popović moli Putina i Kirila da spreče ulazak Kosova u Unesko

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović uputio je pisma ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu u kojima je apelovao da spreče prijem samoproglašenog Kosova u Unesko.

Tanjug
Molba Nenada Popovića

Popović je u pismu Putinu naveo da pojedine zapadne zemlje žele da samoproglašeno Kosovo van redovne procedure prime u članstvo u Unesko i tako Srbiji oduzmu njen identitet, njeno duhovno i kulturno nasleđe.

- Ako se to dogodi, Srbiji će biti oduzeto ono najvrednije i najsvetije što ima, a to je nasleđe svete srpske loze Nemanjića koje je dokaz postojanja srpske države i naše Srpske pravoslavne crkve još od vremena srednjeg veka. Na tom nasleđu, i na svetosavsko-kosovskom zavetu, počiva naš celokupan identitet kao naroda - naveo je Popović.

On je ukazao na to da je na Kosovu i Metohiji evidentirano više od 1.500 spomenika srpskog kulturnog nasleđa, da je to rodno mesto prve srpske srednjovekovne države i da se smatra kolevkom Srbije i duhovnim središtem Srba.

Popović je naveo da su "ti Srbi – u znak poštovanja zajedničkog slovenskog porekla sa braćom Rusima – sebe nazivali Rasi, a prvoj svojoj državi dali su ime Raška".

- Srpski narod je svestan da nema većeg prijatelja od Rusije i zato Vas molim u ime celokupnog srpskog naroda da iskoristite svoj ogromni autoritet i globalno liderstvo da učinite sve što je u Vašoj moći da sprečite prijem Kosova u Unesko - apelovao je Popović u pismu.

On je upozorio da će u suprotnom srpska pravoslavna i sakralna baština biti predata na staranje istim vandalima koji su je uništavali u martovskom pogromu 2004. godine.

- Molimo vas da i danas uvažite naš apel i pomognete nam da se odupremo nepravdi i zlu koje pokušavaju da nanesu Srbiji. Molimo vas da ne dozvolite da identitet celokupnog srpskog naroda, države i crkve bude stavljen u ruke onih kojima je jedini cilj da taj identitet ospore i trajno izmene - naveo je Popović u pismu Putinu.

U pismo patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu, Popović je apelovao da ruski patrijarh iskoristi autoritet "verskog poglavara Rusije i lidera čitavog pravoslavnog sveta", i učini sve da zaštiti duhovno i istorijsko nasleđe Srpske pravoslavne crvke na Kosovu i Metohiji i "spreči prijem lažne države Kosovo u Unesko".

- Po istoj matrici kao što su, nedavno, teroristi Islamske države uništili Trijumfalnu kapiju u drevnom gradu Palmiri u Siriji, tako su 2004. godine teroristi na Kosovu uništili Hram Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Obe ove svetinje nalaze se pod zaštitom Uneska, ali to im nije pomoglo da budu zaštićene od uništavanja koje su sproveli islamski fundamentalisti i teroristi - naveo je lider SNP-a.

Popović je istakao da srpski narod u patrijarhu Kirilu lično i "u velikom i bratskom ruskom narodu, vidi jedinu nadu za spas".

POVEZANE VESTI

Utorak 13.10.2015. 15:28
Sve je to u redu. Kome da se za pomoc obratimo nego braci. Jedini problem je sto Popovic nista nezna o Srbskoj istoriji. Jeli moguce da nijedan Srbski politicar pojma nema o istoriji , ukljucijuci tu i Seselja. Vucica je Netanjahu malo mora poduciti ali to ovom nije uslo u glavu. Pa znadu li bar za svetog Jovana Vladimira. Cijom je drzavom on vlada prije Nemanjica i ciji je vladar bio? Nemanjici su znacajna i velika dinastija ali nikako nisu jedini. Ako Netanjahu zna da su Srbi i Jevreji prijatelji hiljadama godina i da su bili bliski jos u vreme Rimske republike, sta to sprecava nase politicare da nauce i shvate. Ako je istorija uciteljica zivota onda nasi politicari nemaju pojma o zivotu. Zalosno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online