Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 25.08.2015.
09:54 >> 12:14h
Tanjug A

Počela nova runda: Vučić i Mustafa "oči u oči"

U Briselu je počela nova runda pregovora Beograda i Prištine na kojoj učestvuju srpski premijer Aleksandar Vučić i premijer Kosova Isa Mustafa, uz posredovanje EU.

Twitter/Federica Mogherini
Da li će se suprotstavljene strane u pregovorima postići dogovor o ZSO?

Kako je najavila kancelarija Evropske službe za spoljne poslove, dve strane će na sastanku nastojati da finalizuju sporazume o ZSO, kao i energetici, Telekomu, a razgovaraće se i o slobodi kretanja na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

U Beogradu kažu da će se za pregovaračkim stolom razgovarati i o slučaju Olivera Ivanovića.

Nova runda dijaloga trebalo bi da donese odgovor na pitanje hoće li se dve strane složiti da ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja po čemu su pozicije i dalje prilično udaljenje.

Ulozi su i u Beogradu i u Prištini veliki, jer od dogovora zavisi brzina napretka na evropskom putu obe strane, ali je uprkos tome jedino izvesno da srpski pregovarački tim od izvršnih ovlašćenja, koja su obećana građanima, ni po koju cenu neće odustati, a da je isto to, barem u zvaničnim izjavama, za albansku stranu neprihvatljivo.

Beograd dobio signale iz visokih političkih krugova u Briselu i u Vašingtonu da se mogu očekivati provokacije albanskih političara koje služe isključivo za dnevno političke svrhe.

Neizvesno je i da li će sporazum o ZSO danas, ukoliko dođe do približavanja stavova, biti samo parafiran ili potpisan, a situacija bi mogla biti nešto jasninja već nakon što se u Briselu završi sastanak radnih grupa.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u ponedeljak da mnogi, pa ni kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači, ne znaju šta su izvršna ovlašćenja, te poručio da Srbija neće pristati da Kosovo bude suverena država kao što je Bosna i Hercegovina.

Dogovor svima u interesu

Kosovski premijer Isa Mustafa ocenio je danas na svojoj Fejsbuk stranici da je veliki interes da "Kosovo i njeni građani sa uspehom okončaju sporazume sa Srbijom u nekoliko oblasti, uz posredovanje EU i podršku SAD". Mustafa je na Fejsbuku naveo da susreti sa predstavnicima srpske vlade u Briselu "nisu susreti za kampanju, nego su susreti kojima se pokušava rešavanje problema koji već 15 godina guše Kosovo i paralizuju institucije koje se bave zivotnim pitanjima".

- Mi idemo u Brisel da se dogovorimo. Nećemo da pristajemo na ono što je protivno interesima Republike Srbije i našeg naroda na KiM. Idemo u Brisel i spremni smo da se dogovaramo i dogovorimo - naglasio je Vučić.

Konstatujući da ne voli da igra igru prebacivanja krivice, ali da je prošli put, jedini do sada, rekao da je prištinska delegacija došla da ne potpiše ništa, Vučić je zaključio: "Nadam se da će se ta situacija promeniti".

POVEZANE VESTI

Utorak 25.08.2015. 11:43
Srpsko goovnnoo koje "vodi pregovore" radi sve za inat svim Srbima a u korist svojih šiipttara . NIKO iz Srbije ne traži niti nam treba "nastavak pregovora" jer nikada u EU nećemo biti primljeni a gooovnno daje Kosovo . UŽAS !
Utorak 25.08.2015. 10:25
Kada je pre tri godine izabran za prvog potpredsednika Vlade Srbije, Aleksandar Vučić je, po uzoru na Miodraga Rakića, sebe proglasio, a predsednik Republike to i potpisao, za koordinatora rada svih službi bezbednosti u Srbiji.Napućenih usana, pokazujući koliko je besan, ljut i odlučan, premijer je najavio istrage 24 sporne privatizacije (mada su sve bile kriminalne i sporne), svih korupcionaških afera, kao i da će, kako je i obećao, pred sud izvesti sve tajkune koji su se nezakonito obogatili.Na sva pitanja novinara šta je sa obećanjem da će se rešiti pitanje organizovanog kriminala, Vučić, koji je pre dve godine postao i premijer, odgovarao je da su ''istrage u toku...''.Njegova Velika propaganda laži mesecima je prozivala stotine ljudi i funkcionera bivšeg režima za pljačke, nasilje, izdaju, tražeći hapšenje, vešanje.... Najteže je prošao Miroslav Mišković koji je, sad sinom, mesece proveo u pritvoru, potom je morao da plati 12 miliona evra kaucije, tako što je evre pretvorio u dinare, da mu obezvrede novac...Presude još nema, a ko zna da li će je i biti.
Utorak 25.08.2015. 10:26
Sudski procesi služe premijeru, njegovom bratu i bandi oko njega, da pljačkaju, uz pomoć tužilaštva i suda, one koji imaju novac, da prikrivaju ubistva, nasilje, izdaju...Tehnika obračuna je jednostavna. Napujdaju se Informer, Kurir, Blic, TV Pink, na onog ko je Vučićeva meta, a oni na sav glas prozivaju tužioca što ćuti. Onda sledi hapšenje, pritvor u kojem se sužanj oprosti od života, sledi pljačka do gole kože, preko predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića koji rukovodi krivičnim većem koje drži uhapšenog u pritvoru dok ga ne iscede.Tri godine traje jedan od najcrnjih perioda u istoriji Srbije, u kojem jedan šizofreni pe_der, na čelu Vlade, sa svojom pede_rskom bandom u Vladi, ministarstvima i pravosuđu, pljačka banke, kreditne linije, zadužuje nemilice državu, pustoši fondove koji su ustrojeni za pomoć poplavljenima u prošlogodišnjim poplava, otima od javnih preduzeća...Njegov brat Andrej, promenio je taktiku. Sada sa prijateljima kupuje firme, ostavlja njihove vlasnike da budu upisani kod Agencije za privredne registre, a on ubira kajmak. Ko odbije, tu je direktor policije, specijalni tužilac. Odmah će u zatvor. Krivica nije važna. Ionako većina uhapšenih bude oslobođena i isplaćena iz državnog budžeta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online