Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.01.2016.
20:48 >> 21:51h
Vestionline, Tanjug A

Pregovori u Briselu: Što pre otkočiti formiranje ZSO

Današnja runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef kosovske vlade Isa Mustafa, uz posredovanje šefice evrospke diplomatije Federike Mogerini, završena je oko 21 sat, posle tri i po sata razgovora. Trilateralnom susretu prethodili su pojedinačni sastanci Vučića i Mustafe sa Mogerinijevom, a onda su, oko 17.30 svi zajedno seli za pregovarački sto.

Twitter/Federica Mogherini
Hoće li premijer iz Brisela doneti neku dobru vest, ili će Srbije pretrpeti još jedan udarac?

Premijer Aleksandar Vučić je, u pauzi dijaloga izjavio da se nada dogovoru o nekim pitanjima formiranja Zajednice srpskih opština već večeras, te naveo da je ključno da se krene u izradu statuta i svega što je potrebno da bi ta zajednica bila formirana.

Teški razgovori

Vučić je rekao da su razgovori veoma teški i da je dobro šta god da se dogovori, jer će to značiti da je proces formiranja ZSO otkočen.

- Ključno je da se krene u izradu statuta i svega što je potrebno da bi Zajednica srpskih opština bila formirana - rekao je premijer za RTS u pauzi dijaloga, koji je  počeo nešto posle 15 časova, odvojenim sastancima šefice evropske diplomatije Federike Mogerini sa šefovima delegacija.

Prema njegovim rečima, najvažnija tema dijaloga je u ovom trenutku ZSO, ali i da će se delegacija Beoigrada boriti da parlamentarni izbori budu održani na celoj teritoriji Republike Srbije, proklamovanoj Ustavom.

- Izbori za narodnu skupštinu sva je prilika da će biti održani na teritoriji cele Srbije. To nije plod velikog dogovora i ugovora, već čini mi se da je to jedan razuman stav kojem niko razuman u ovom trenutku ne želi da protivreči - rekao je Vučić.

Držimo se svojih principa

Premijer je istakao da je to dobra vest, jer ćemo time sačuvati svu stabilnost i ljudi će moći na miran i dostojanstven način da izraze svoju političku volju. Tema razgovora su, dodao je, i sprovođenje dogovora iz 2011, o slobodi kretanja i o univerzitetskim diplomama.

- Razgovaramo pre svega o tome kako da otkočimo rad na formiranju ZSO, što je ključna tema, pošto to čini sest od 15 tačaka Briserlskog sporazuma, to jest 40 odsto - rekao je Vučić.

On je rekao da se srpska strana drži svojih principa i onoga što je dogovoreno, a ne onoga što je odlučio kosovski Ustavni sud.

- Ako bi se vodio dijalog ustavnih sudova, tu dijalog ne postoji - ocenio je premijer.

Upitan šta bi bili naredni koraci u formisanju ZSO, naveo je da je za Beograd od ključnog značaja da se krene u izradu statuta i svega što je neophodno da bi se ZSO formirala.

- ZSO ne bi trebalo samo da objedini sve nase opštine, već da garantuje prava građana i bude mesto okupljanja Srba, kako bi se zajednički uticalo na odluke u budućnosti. Moraćemo da stvorimo jedan okvir unutar kojeg će naš narod moći neuporedivo lakše da funkcioniše i preko kojeg će, objasnio je, i Srbija moći da pomogne Srbima na KiM, na način da Zapad to priznaje, a ne samo one zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Nekog dogovora će biti...

Na pitanje šta očekuje u večerašnjem nastavku dijaloga, Vučić je rekao da šta god da se uradi biće postignut neki dogovor, što bi značilo da smo otkočili ceo proces, a i "jedna i druga strana imaju mogućnost da se izvuku iz celog procesa u jednom trenutku, a taj će proces dugo da traje". Dodao je da je reč o krupnim pravnim pitanjima i podsetio da je obaveza i jednih i drugih formiranje Zajednice srpskih opština.

- To što radimo činimo kako bismo obezbedili bolju budućnost za našu decu - zaključio je premjer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online