Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 19.05.2015.
11:29
Tanjug A

Vučić u Berlinu, pomalo žurno, baš kao Angela...

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Berlinu tokom koje će se sastati sa predsedavajućim Odbora Bundestaga za evropske poslove Ginterom Kirhbaumom i drugim poslanicima Bundestaga iz redova CDU/CSU, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Tanjug
Premijer će "protrčati" kroz Berlin gde će imati važne razgovore i sastanke: Aleksandar Vučić

Glavna tema razgovora Vučića i Krihbauma, biće pristupni pregovori Srbije i pitanja vezana za otvaranje poglavlja, rečeno je u kabinetu tog nemačkog političara.

Vučić dolazi u Berlin u stilu evropskih političara, odnosno, pomalo žurno poput nemačkog kancelara Angele Merkel, poznate i po tome što je znala da putuje u Kinu na 48 sati.

To će biti kratka poseta, važna tema, jasna očekivanja i dobar "tajming" srpskog premijera koji će iz Brisela, a pre odlaska u Ameriku, imati priliku da u razgovoru sa bliskim saradnicima Merkelove razmotri važna pitanja otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Cilj je veliki, sagovornici uticajni, a Berlin moćan i pomalo uzdržan - tako da će Vučić, izgleda, morati da primeni svo svoje političko umeće, štiteći pri tom srpske nacionalne i državne interese, kako bi se u Beograd vratio sa konkretnijim nemačkim stavom ili "zelenim svetlom" o početku otvaranja poglavlja.

Razgovori u Berlinu predsednika srpske vlade, mogli bi, ipak, biti nešto lakši nego njegovi prethodni, posebno kao kada je, kao prvi član konzervativne srpske vlade, još kao potpredsednik "probio led" i došao u Berlin.

Vučić, naime, sada dolazi neposredno posle posete šefa nemačke diplomatije Franka Valtera Štajnmajera koji je u Beogradu jasno rekao da su navodi da Berlin postavlja nove uslove Srbiji, apsolutno netačni i da je Nemačka, kao i druge države EU, zainteresovana da Srbija ove godine otvori prva poglavlja u pregovorima o clanstvu sa EU.

Socijaldemokrata Štajnmajer, za koga se kaže da je razložan političar koga uvažavaju i politički neistomišljenici, poručio je tada da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU i da su bilateralni odnosi danas izrazito bliski i prijateljski.

Premda evropski zvaničnici na pitanje o datumu otvaranja prvih poglavlja obično kažu da će se to desiti pre kraja godine, naglašavajući da "zeleno svetlo", mora, ipak, dati svih 28 zemalja, članica EU, politička težina Berlina, kao centra moći i odlučivanja EU je, međutim, jasna, a samim tim i značaj Vučićeve posete.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.05.2015. 12:46
Ovaj portal je počeo da pravi reklamu Vučičijevoj politici raspada Srbije i njenog aktuelnog jadnog stanja ! Otišao je po već napisani novi ustav, bez Kosova s mogućnošću odvajanja i ostalih dijelova zemlje na same komadiće ! Lik kakvog srpski narod nije vidio do sada ! To što nama Njemačka misli, znamo već od 1914-te godine !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online