Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.04.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Srbija se odrekla i Kosova i sebe

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini zadovoljan se vraća kući jer je uspeo u svojoj misiji - predstavnici Beograda i Prištine sedeće za istim stolom na neformalnoj konferenciji u Sarajevu, koju 2. juna organizuje Evropska unija.

Veži konja gde ti gazda kaže: Franko Fratini i Vuk Jeremić



Nakon što je u protekla dva dana razgovarao sa zvaničnicima srpskih i kosovskih vlasti, Fratini je potvrdio da su obe strane prihvatile formulu prema kojoj će učesnici biti predstavljeni samo sa ličnim imenima.


- Konferencija će se organizovati prema modelu 'gimnika' koji je ranije organizovala EU u Pragu, što znači da će zastupanje biti samo sa imenima, bez simbola i imena država - objasnio je Fratini.


Takva opcija pre nešto više od mesec dana na sličnom skupu u Sloveniji, za predsednika Srbije Borisa Tadića nije dolazila u obzir.


"Ja ne predstavljam sebe lično, već državu Srbiju", uzvratio je tada Tadić na ubeđivanje organizatora skupa na Brdu kod Kranja.

Skup Sarajlija, a ne državnika


Vlajko Senić, funkcioner G17 plus, uveren je da je "prisustvo Srbije u Sarajevu značajnije nego odsustvo".


- To ne znači da indirektno priznajemo nezavisnost Kosova - smatra on.
Za Miroslava Markićevića, poslanika Nove Srbije, skup u Sarajevu je "privatni, a ne državni".


- Srbija nema nikakve veze sa tim okupljanjem. Uostalom, to je skup Sarajlija, i naš predsednik je iz Sarajeva - rekao je Markićević.


Dragan Šormaz, funkcioner DSS-a, kaže da je sve to "rezultat pogrešnih odluka Borisa Tadića", koji je pristao na dovođenje Euleksa koji je omogućio albanskim separatistima da naprave državne institucije.


Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, misli da smo "propustili već dosta šansi", kao i da je "nedopustivo da zbog nečije tvrdoglavosti ne odemo u Sarajevo".


Šta se u međuvremenu desilo, pa je srpska strana reterirala u stavu da nema ništa protiv učešća Kosova na međunarodnim skupovima, ali pod uslovom da južna srpska pokrajina bude predstavljena u formi "Unmik-Kosovo"? Za sada se na to pitanje odgovara samo pretpostavkom da je Brisel izvršio pritisak na Beograd, predočavajući kakve sve posledice vuče tvrdokorno stanovište Srbije da na skupovima neće učestvovati ukoliko Kosovo ne bude zastupljeno u skladu sa Rezolucijom 1244 UN.

Živadin Jovanović

Bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović upozorava da za Srbiju nije dobro rešenje da se predstavnici država ne predstavljaju sa funkcijama i državnim simbolima.


- Taj princip, koji se prilagođava privremenim vlastima u Prištini, znači izjednačavanje Kosmeta sa Srbijom i drugim državama, članicama UN. To je zamka koju Srbija mora izbeći i koja bi se u skoroj budućnosti izrodila u ono na šta Srbija nikada ne sme ni indirektno da učini, a to je priznanje državnih atributa secesionističkoj pokrajini - kaže Jovanović.


I pored očiglednog popuštanja u odnosu na ranije stanovište, srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić tvrdi da Srbija nikada neće preći "crvenu liniju" kada se radi o predstavljanju južne srpske pokrajine koju je predstavio kratkom odrednicom - "Nema Unmik - nema Kosova".


Kosovski šef diplomatije Skender Hiseni poruči je nakon razgovora sa Fretinijem, da Priština prihvata model učešća koji važi za sve zemlje.
 

I sedenje problem?


Problem bi mogao da predstavlja i gde će ko da sedi na skupu u Sarajevu. Fratini je nagovesti da treba da se reše još neki detalji "kao na primer kako bismo rasporedili učesnike za stolom i da li će učestvovati predstavnik Unmika".
Portparol Unmika Rasel Giki, međutim, juče nije želeo da odgovori da li bi održavanje sastanka u "gimnih" formatu bilo u skladu sa Rezolucijom 1244 i da li bi i u tom slučaju bilo neophodno prisustvo Unmika u Sarajevu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online