Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 06.04.2015.
22:33
Tanjug A

"Dolazak Srbije u Moskvu nije pitanje interesa već istorijskog jedinstva dva naroda"

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da najavljeno učešće pripadnika Vojske Srbije na paradi u Moskvi nije pitanje promenljivih političkih okolnosti ili interesa.

Tanjug
Uloga Jugoslavije i Srbije bila od velikog značaja u Drugom svetskom ratu

- Mislim, međutim, da za nas, Srbe i Ruse, to nije pitanje brojki i promenljivih političkih okolnosti. Zastupljenost srpske strane ima velik simbolički značaj. To naglašava istorijsko jedinstvo naših naroda, tradicionalne veze prijateljstva Srba i Rusa. Dobro to ovde osećam - rekao je Čepurin u izjavi za "Politiku".

On je podsetio da su na svečanost proslave pobede u Velikom otadžbinskom ratu, 9. maja, pozvani predstavnici država koje su dale veliki doprinos borbi protiv fašizma i istakao da su pozvani predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić i jedinica oružanih snaga Srbije.

Prema njegovim rečima, zajednička pobeda u najokrutnijem ratu tokom istorije čovecanstva nije nešto čega možemo da se setimo ili da zaboravimo u zavisnosti od ovih ili onih okolnosti, interesa ovih ili onih snaga.

- Uloga Jugoslavije i Srbije u tome, od prvog do poslednjeg dana rata, izuzetno je velika, i to visoko cene i poštuju u Rusiji. Nije slučajno da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin posetio Beograd povodom 70. godišnjice oslobođenja srpske prestonice od fašističkih osvajača. U vojnoj paradi je tada ucestvovala i vazduhoplovna akrogrupa 'Striži' Ratnog vazduhoplovstva Rusije - kaže ruski ambasador.

On je precizirao da je 16 jedinica iz prijateljskih država i zemalja antihitlerovske koalicije pozvano da učestvuje u vojnoj paradi na Crvenom trgu.

Devet je potvrdilo svoje učešće, dve države su odbile, a od pet zemalja se još očekuje odgovor. Lista onih koji su prihvatili poziv za svečanosti, kako kaže, biće kompletirana do kraja meseca.

Početkom aprila svoje učešće su potvrdili šefovi 26 država i vlada, rekao je Čepurin.

- U trenutnoj situaciji, nakon državnog udara u Kijevu i civilnog rata u Ukrajini, u februaru usaglašeni Minski sporazumi otvorili su mogućnost za revitalizaciju atmosfere konstruktivne saradnje na evropskom kontinentu. Za nas, Evropljane, nema alternative razvoju humanitarne, privredne saradnje i saradnje u sferi bezbednosti. I neće je biti", kaže ruski ambasador.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.04.2015. 22:47
Не треба много филозофирати.Место нам је тамо где нам је Бог рекао.Уз братску Русију .Живела братска Русија .Живео Путин .БАЊА ЛУКА = МОСКВА = БЕОГРАД . Шешељ : " НЕ у ЕУ и НАТО ".
Utorak 07.04.2015. 00:42
немоте се љутите руси због издаица вучића дачића и вулина то је све слободанова школа ми срби несмо такви
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online