Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 08.05.2015.
18:48
b92.net, Srna A

Srpskim gardistima puna srca: Nema veće časti od parade

Gardisti Vojske Srbije, koji se u Moskvi spremaju za veliku paradu povodom Dana pobede, kažu da za njih ne postoji veća čast nego to što su u Moskvi. Gardisti su se u petak sreli i sa predsednikom Srbije koji je doputovao u Moskvu da prisustvuje svečanosti.

Tanjug/AP
Garda Vojske Srbije na Crvenom trgu u Moskvi

- Mislim da je san svakog oficira, ne samo u Srbiji nego i u svetu, da prisustvuje na velikoj paradi, pogotovu ako je reč o paradi koja obeležava 70 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Siguran sam da u srpskoj vojsci ne postoji nijedan oficir, podoficir ili vojnik koji ne bi želeo da bude sada na mom mestu ili na mestu bilo koga od nas sedamdeset petoro - ističe potpukovnik Vladimir Vukajlović, komandant Gardijskog bataljona, dodajući da su među srpskim vojnicima i dve devojke.

Dok će se na Crvenom trgu bez pauze smenjivati koračnice "Slavjanka", "Kaćuša" i druge, za vojnike koji marširaju važan je pre svega bubanj i tempo koji on daje. Strojev korak koji gazi vojska Srbije razlikuje se od ruskog i onih kod drugih nacionalnih armija koje učestvuju na paradi.

- Njihov tempo je otprilike 120 do 125 koraka u minuti. Kod nas je 100 do 116. Trik ne postoji, samo smo se fizički više pripremili i u principu možemo da ispratimo to bez ikakvih problema - navodi Vukajlović.

Sa nacionalnim ešalonom Vojske Srbije koji čine 72 pripadnika Garde i po jedan pripadnik RV PVO, kopnene vojske, Komande za obuku, ekipa B92 srela se ispred Muzeja oružanih sila, gde su primili medalje za učešće u svečanoj paradi. U Moskvi su od 25. aprila i iako su najveći deo vremena posvetili uvežbavanju, individualnom, i s drugim ešalonima, uspeli su da vide i rusku prestonicu.

- Videli smo i dosta muzeja, bili u Kremlju, imali krstarenje Moskvom... Tako da jesmo videli Moskvu, možda ne u potpunosti, ali veliki deo smo videli - ističe Vukajlović.

Sa ešalonom Vojske Srbije u petak se sreo i predsednik Srbije Tomislav Nikolić u našoj ambasadi u Moskvi. Nikolić je srpske vojnike pozdravio u dvorištu Ambasade, a zanimljivo je da je ovo prvi put da je predsednik Srbije pozdravio Gardu u inostranstvu.

POVEZANE VESTI

Petak 08.05.2015. 18:54
Srpska gardo nek ti je sa srećom.Danas si na najčasnijem mestu u svetu.Smrt fa,šizmu!
Petak 08.05.2015. 22:48
Поново избрисани коментари . Живела братска РУСИЈА и ПУТИН .Смрт фашиизму слобода народу .Боље гроб него роб .СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ : " СТОП фашиизму ". Проруси носе слику СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА .Српску херој Шешељ је положио цвеће на гроб СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА .
Petak 08.05.2015. 22:49
Поново избрисани коментари . Живела братска РУСИЈА и ПУТИН .Смрт фашиизму слобода народу .Боље гроб него роб .СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ : " СТОП фашиизму ". Проруси носе слику СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА .Српску херој Шешељ је положио цвеће на гроб СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online