Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 31.03.2015.
11:37
Tanjug A

Dačić: Ne sedimo na dve stolice, imamo svoju

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da saradnja i dobri odnosi Srbije sa Ruskom Federacijom ne utiču na opredeljenost države za članstvo u Evropskoj uniji i poručio da Srbija "ne sedi na dve stolice, jer ima svoju stolicu".

Tanjug
Više sarađujemo sa NATO nego sa Rusijom, rekao Dačić na skupu

Na pitanje učesnika 88. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO (PS NATO) o njegovom stavu o regionalnoj bezbednosti, a kroz dobre odnose Srbije s Rusijom, Dačić je odgovorio da bezbednost u regionu treba da zavisi od bilateralnih odnosa zemalja regiona.

- Bezbednost treba da zavisi od naših bilateralnih odnosa i građenja međusobnog poverenja i zajedničkih interesa u regionu - rekao je Dačić.

Kada je reč o Rusiji, Srbija ima tradicionalne prijateljske odnose sa tom zemljom i ostalim slovenskim državama, podsetio je Dačić i poručio da to ne utiče na opredeljenje Srbije ka evropskim integracijama.

- Kod nas ne postoji dilema i ne postavlja se kao ultimativno pitanje da li Srbija ide u Evropsku uniju ili u ostale oblike ekonomskih integracija, poput evro-azijske unije. Nikada nismo imali takvu ideju, niti je nama Rusija to ikada tražila - podvukao je Dačić.

On je ponovio da Srbija želi da gradi dobre odnose i s jednima i s drugima.

Govoreći o vojnoj saradnji s Ruskom Federacijom, Dačić je ponovio da je Srbija vojno neutralna i dodao da je takva saradnja sa zemljama članicama NATO mnogo intezivnija od saradnje s ruskom vojskom.

- Bili smo neutralni i u vreme Tita, nismo bili članovi NATO ili Varšavskog pakta i zato je naša pozicija mnogo lakša i te pozicije se pridržavamo i danas. Nemamo vojne aranžmane s Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom, niti ćemo ih imati. Ima mnogo i neuporedivo više vojnih aktivnosti sa zemljama NATO, nego s Ruskom Federacijom, ali to nije vest, uglavnom je vest kada imamo vojnu vežbu s Rusijom - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, postoje predrasude i zablude u vezi s tim kakva je politika u Srbiji kada je reč o Rusiji i o određenim interesima Srbije koji se kose s njenim članstvom u EU.

- To je potpuno pogrešna slika. Mi ne krijemo svoje prijateljstvo s Rusima. Ne kriju ga ni mnoge vaše zemlje koje imaju mnogo veću ekonomsku razmenu s Rusima nego mi, a neke su tu razmenu i povećale otkako su joj uvedene sankcije. Mi imamo svoju stolicu i ne sedimo na dve stolice - poručio je Dačić učesnicima skupa.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.03.2015. 11:53
Дебељко ти хоћеш у ЕУ али народ Србије не жели у ЕУ . 95% народа Србије не жели у фашиистичку ЕУ и НАТО . Све државе које су ушле у ЕУ сада су дупло више задуженије а народ још горе живи.Дачићу колико те плаћа Вашингтон и Брисел да сваки дан спомињеш ЕУ .Слободане,Шешељу зашто нисте Дачића,Вучића и Николића обесили на прву бандеру .
Utorak 31.03.2015. 14:36
Данас ветар дува северо-запад! Сутра ћемо видети како! Само пази се, ако налети торнадо нај-ебао си!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online