Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.04.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Narodu muka od neradnika

- Ukoliko se u Srbiji ne promeni izborni sistem tako da bi poslanici postali nezavisni od političkih partija ugled parlamenta može da se poboljša. Ukoliko predstavnici naroda nastave da rade samo u interesu svojih stranaka a ne građana, ne mogu im pomoći ni bolje ponašanje, ni novi Zakon o parlamentu, ni crveni tepih, bleh muzika i hor - kaže za "Vesti" Marko Blagojević, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Marko Blagojević (u prvom planu), programski direktor CESID-a
 


Po istraživanjima javnog mnjenja Narodna skupština ima loš rejting, kako to komentarišete?
 

- To nije ništa novo, jer Skupština loše stoji po istraživanjima već jako dugo. Lošije se kotira kod građana i od vlade, sudstva, crkve... U stvari, najnepopularnija je od svih grana i institucija u državi.

Nikakvog poboljšanja nema ni nakon donošenja Zakona o Skupštini?
 

- To nema nikakav značaj. Jedino rešenje je da se promeni izborni sistem, i da poslanici zaista počnu da rade u interesu naroda, a ne političkih partija. Ukoliko poslanički mandati postanu nezavisni, ima šansi da se situacija promeni.

Možda je razlog i to što građani poslanike mogu da prate putem medija svakodnevno, a Vladu i ostale državne organe ne mogu?
 

Džaba im crveni tepih

Hoće li himna i crveni tepih pomoći poslanicima da ih narod prihvata ozbiljnije?
- Imao sam utisak dok sam to gledao da su oni to napravili samo da bi sami sebi podigli moral, samopouzdanje. To je smejurija. Bitna je suština, a ne forma. Džaba im muzika, garda, šetnja crvenim tepihom...

- Mediji takođe imaju uticaj, jer jako puno govore o njihovim platama, koliko su potrošili na putovanja, ručkove. Oni su u žiži interesovanja više nego ministri ili neki drugi državni funkcioneri. Sećam se jedne naslovne strane na kojoj je slika parlamenta, a preko velikim slovima piše "govnari". To nije u redu. Parlament nikako nije na nivou na kom bi trebalo da bude, a mediji ga čine još gorim.

Hoćete da kažete da u Srbiji nije lako biti poslanik?
 

- Ne, naprotiv! Jako je lako. Sve što je potrebno da budu lojalni partiji, da dižu ruku u danu za glasanje onako kako im stranka kaže, i ne moraju da rade drugo ništa. Umesto da kao predstavnici naroda u vlasti budu u kontaktu sa građanima, da pitaju ljude šta misle o njihovom radu i kako u njihovo ime vrše vlast. Toga nema.

A psovke i tuče...
 

- Toga ima i u ozbiljnijim parlamentima od naših. U jednom delu javnosti to čak podiže popularnost, a u drugom nikako. Nije stvar kako se predstavnici naroda ponašaju, već kako to narod ocenjuje.

Rekli ste da poslanici nisu nezavisni od svojih stranaka, a ispitivači javnog mnjenja?
 

- Tu se treba napraviti razlika između naručenih istraživanja i rezultata. Naručioci su često političke partije i Vlada. Oni to plaćaju, niko ništa ne radi za džabe. Rezultati nemaju nikakve veze sa tim ko je tražio da ispitamo javno mnjenje.
 

Govori se da agencije šteluju i rezultate ako im se dobro plati?
- Brkaju se pojmovi zbog neznanja. Političke partije naručuju istraživanje, a ne razultate.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online