Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.03.2010.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Sandžaklije će osvojiti Evropu

U subotu je, u jednom satu, sa autobuske stanice u Novom Pazaru put Nemačke krenulo pet autobusa punih Sandžaklija koji u ovoj i drugim zapadno-evropskim zemljama žele da obiđu rodbinu ili potraže neki posao.

U Nemačku po bolji život: Karavan kreće iz Novog Pazara
 


Predsednik Udruženja "Reintegracija" u Novom Pazaru Kadrija Mehmedović kaže da je do sada otišlo više od 10.000 Sandžaklija, da se samo mali broj vratio i da pravi i najveći talas odlaska tek sledi.

- Čim "grane" proleće mnogi će preko svojih rođaka u Evropi pokušati da tamo nađu bar neki sezonski posao, po nekim našim prognozama, do kraja aprila otići će bar 30.000 ljudi. Samo retki su se vratili ili će se vratiti - kaže Mehmedović i naglašava da je, zbog odlaska u Nemačku, u selima na Pešteru već zatvoreno na desetine kuća i da "katanac" čeka na hiljade domaćinstava.

Mešetari

U posao oko odlaska u inostranstvo uključile su se brojne turističke agencije i razni mešetari koji varaju ljudi i ostavljaju ostavljajući ih bez igde ičega. Iz Norveške se upravo vratio pun autobus Sandžaklija koji su proterani, jer ih je u ovu zemlju doveo "menadžer" koji im je pokupio pare, a nijednom nije obezbedio posao.

U Srbiji nema posla, u Sandžaku je još gore, mnogi spas traže kod rođaka u Evropi gde, po nekim našim informacijama, živi i radi oko 50.000 Sandžaklija, mnogi su tamo dugo, snašli su se i mogu da pomognu rođacima iz rodnog kraja - ističe Mehmedović i dodaje:

- Mnogo je i onih koji su otišli brzopleto i nespremni, bez para i ikakve logistike, lutaju Evropom i traže posao, verujem da će se brzo vratiti natrag u Sandžak. Neki će pokušati sa traženjem azila što nije dobro - ističe Mehmedović.
Po podacima Udruženja "Reintegracija", bar 300 Sandžaklija našlo je posao u Skandinaviji.

Tamo se najlakše nalazi posao, ali u Finskoj, Švedskoj, Norveškoj i Danaskoj uglavnom primaju lekare, zdravstveno osoblje, stručnjake za kompjutere... Ko tamo dobije posao odmah dobija i boravišnu dozvolu, a brzo i mogućnost spajanja porodice. Neki su našli posao u Holandiji i Luksemburgu, neki u Nemačkoj - naglašava Mehmedović.
 

Pomažu da se snađu

Udruženje "Reintegracija" formirano je svojevremeno sa ciljem da pomogne Sandžaklijama koji se vraćaju iz Nemačke i drugih zemalja zapadne Evrope. Posle ukidanja sankcija, "Reintegracija" pomaže Sandžaklijama da se snađu u Evropi i po mogućstvu nađu posao.
Dnevno nam kroz kancelariju prođe i po 300 ljudi, ako ništa drugo, pomognemo im bar savetima. Mnogi, primera radi, krenu na put, a da ne prevedu ili nostrifikuju diplomu, mnogi i ne znaju gde uopšte idu - kaže Mehmedović.

POVEZANE VESTI

Utorak 16.03.2010. 18:56
Molim redakciju VESTI da ne upotrebljava termin sandzak koji je nastao u vreme turske okupacije Srbije. Cak pre 1912.godine kada su bajoneti Ibarskog odreda pod komandom Djenerala Zivkovica oslobodili RASKU OBLAST i prvu srpsku prestonicu Ras, tursk aokupaciona vlast je sama ukinila taj sandzak.ovo je Raska oblast Gospodo.
Utorak 16.03.2010. 19:18
eh sta se svasta treba izbrisati ....... pa opet stoji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online