Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.07.2013.
06:05
Z. Gligorijević - Vesti A

Policajac sa šapkom generala

Kolekcionarstvo je mukotrpan posao koji iziskuje mnogo vremena, ljubavi i posvećenosti. Slobodan Stojanović iz Jagodine još kao trinaestogodišnjak počeo da se bavi filatelijom. Nakon odsluženja vojnog roka počeo je da sakuplja predmete koje koriste vojska i policija, a od 2000. godine, kada se zaposlio u jagodinskoj policiji, počeo je da sakuplja samo policijsku opremu.

Slobodan Stojanović na konferenciji u Novom Sadu
 

Danas Slobodan ima 36 godina i poznat je po nadimku Sloba Palica, a vlasnik je najveće kolekcije policijskih uniformi, šapki, kapa, kačketa, amblema, znački, propagandnog materijala, zastavica, plaketa, grudnih i revernih oznaka i zvaničnih službenih privezaka.

Marica za izložbu

Slobodan ima veliku podršku svojih šefova, naročito Dragana Obradovića, načelnika jagodinskog MUP-a, i Dragana Lazarevića, komandira policijske ispostave u Jagodini. Od njih je tako dobio maricu da bi mogao da preveze kolekciju da bi je izlagao na osmoj godišnjoj konferenciji u Novom Sadu, na kojoj je učestvovao kao predsednik Pomoravske regije Internacionalne policijske asocijacije.

- Imam 85 šapki, pedesetak kačketa, 1.600 amblema i naše i stranih policija, četrdesetak uniformi, 250 grudnih i značaka za kape iz skoro celog sveta. Ambleme imam iz svih zemalja Evrope, kao i iz svih 50 zvaničnih država Amerike. Uniforme je teže nabaviti, jer su skupe, a dosta novca treba izdvojiti i za poštarinu. Kad je reč o našim policijskim uniformama nedostaje mi samo jedna da bih kompletirao sve od 1945. godine do danas. Uspeo sam da nabavim nemačku policijsku uniformu i svečanu italijansku karabinijersku - ponosan je Sloba na svoju zbirku.


Njegova kolekcija sadrži predmete koje nema niko ili ih ima veoma mali broj kolekcionara. Jedini ima značku bivšeg ministra policije Vlajka Stoiljkovića, kao i komplet značaka Specijalne antiterorističke jedinice, koje imaju oznaku 02 jer ih je nosio zamenik komandanta ove jedinice. Takođe, ambleme Žandarmerije ima samo naš sagovornik. Iako ima duplikate, retko ih razmenjuje. Učinio bi to jedino kada bi mu neko ponudio nešto veoma vredno što mu nedostaje. U njegovoj kolekciji je i nova šapka generala policije koju ima samo još jedan kolekcionar u Novom Sadu.
 

Porodica Stojanović živi za kolekciju
 

- Veoma je teško nabaviti ambleme SAJ i PTJ jer ih malo ima. Kod nas postoje samo originali, za razliku od inostranstva gde se oni rade u velikim serijama. Teško je sakupiti i službene priveske. Najviše mi znače naše uniforme jer je najbitnija domaća policija. Uostalom, to važi za svakog kolekcionara. Najbitnije je da imaš sve iz svoje zemlje, mada je činjenica i da se kriterijumi neprestano proširuju. Uvek misliš samo da nabaviš još ovo, a kada dođeš do željenog predmeta, poželiš neki drugi - kaže Sloba za "Vesti".

Amblemi srpske policije
 

Zbog toga puno provodi i na internetu, jer komunicira sa kolekcionarima iz celog sveta. Pošto dobro govori engleski i francuski, sporazumevanje mu ne predstavlja problem, ali zbog vremenske zone nekada mora da ostane do dva ili tri sata iza ponoći da bi se čuo sa nekim s kraja planete. A kolekcionarstvo traži ne samo vreme, nego i novac. On, supruga Verica i ćerke Bojana i Biljana sedam godina nisu bili na letovanju ni zimovanju, a jugo voze već godinama.
 

Bratstvo i jedinstvo

- Član sam Internacionalnog kolekcionarskog kluba Zdruštvo zbiratelja policijskih insignija, iz Evrope, sa sedištem u Ljubljani, čiji je predsednik Branko Zupanič, koji mi je mnogo pomogao. Sa Matom Samardžićem, komandirom Interventne jedinice iz Hrvatske, svake večeri se čujem preko Skajpa. Među kolekcionarima sa kojima često kontaktiram su Songo Negoro iz Indonezije, Rikardo Luke iz Hondurasa, Roj Ver iz Amerike, Gabrijel Martinez iz Španije, Đuzepe di Stazi, glavni policijski inspektor svih policijskih škola iz Italije, načelnik londonske policije iz Engleske - priča Slobodan.

- O kolekciji sam sve naučila od njega. Šaljem i podižem pakete, popunjavam dokumentaciju i čekam red u pošti gde me svi poznaju. Deca prva otvaraju pakete iz inostranstva. Slobi za rođendan uvek kupujem nešto za kolekciju jer ga samo to raduje - kaže Verica.


Slobodan kaže da strance veoma interesuju amblemi srpske policije, naročito helikopterske jedinice, Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije jer retko se prave falsifikati. Kada primi paket iz inostranstva najčešće je adresiran na Sloba Palica jer stranci misle da mu je to prezime. Poštarka se uvek slatko nasmeje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online