Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.10.2013.
04:13
Z. Gligorijević - Vesti A

Zvezdina značka iz 1945.

Ivan Stošić iz Jagodine poseduje kolekciju od 30.000 isključivo emajliranih značaka, ima 1.000 značaka fudbalskih klubova iz Argentine, više od 1.500 iz Portugala i oko 300 iz Brazila.

Pasionirani kolekcionar fudbalskih značaka
 




Falerizam, filatelija, kao i kolekcionarstvo raznih drugih stvari nekada je bio omiljeni hobi velikog broja Jugoslovena. S razvojem tehnike i ubrzanim načinom života, a možda i promenom interesovanja novih generacija, ovakvih kolekcionara je sve manje.

Jednog faleristu, koji ima impozantnu kolekciju značaka fudbalskih klubova, federacija i značaka sa svetskih prvenstava u fudbalu pronašli smo u Jagodini. Reč je o Ivanu Stošiću, diplomiranom mašinskom inženjeru u penziji, rodom iz Priboja kod Vladičinog Hana. Kada je otišao u penziju Ivan se preselio u Split, gde mu je posle rata ostala porodica, a u Jagodinu dolazi povremeno.

- Moj otac Milojko i majka Jelica bili su prosvetni radnici, pa smo se u Jagodinu doselili kada sam imao sedam godina. Uvek sam bio sakupljač. Prvo su to bili klikeri staklenci, potom crno-bele sličice sa segmentima iz utakmica, pa šibice. Prvu ozbiljniju kolekciju činile su poštanske markice. Pošto mi je ujak bio direktor Seizmičkog saveza, imao je markice iz celog sveta. On mi je prvi doneo lupu, album i knjigu o tome kako ih treba sakupljati. Tako sam napravio kolekciju od desetak hiljada markica - priča Ivan Stošić za "Vesti".

Kada je bio poslednji razred jagodinske gimnazije, primetio je da njegov drug iz klupe Miodrag Nedeljković za vreme časa neprestano gleda nešto ispod klupe. Onda mu je pokazao veliki beli koverat s oznakom fudbalskog kluba Real Madrid. Ivan ga je pitao kako ih je dobio, a Miodrag mu je rekao da je pisao klubu i da su mu poslali. Pošto se Ivanu to učinilo zanimljivim, on je prvo pismo poslao FK Sarbriken iz Nemačke. Danima je čekao poštara, a kada je on konačno doneo koverat, nije bilo veće sreće od Ivanove.

Spas od rata


Kada je 1974. bio na odmoru u Makarskoj, Ivan je upoznao Dalmatinku Nađu. Dopisivali su se nešto više od godinu dana, a onda se ona udala za njega i došla u Jagodinu.


- Pred sam rat ona je predložila da se preselimo u Split kod njenih. I ja sam je poslušao. Zaposlio sam se u predstavništvu Elmostana i imao mnogo veću platu nego u Jagodini. Međutim, kada se zaratilo, stigao mi je vojni poziv. Kako bih izbegao odlazak na ratište, pozvao sam kolekcionara iz Splita da pozove mog oca Milojka i kaže mu da mi pošalje lažni telegram o smrti moje majke Jelice. I on je to učinio. Tako sam sačuvao svoju, ali i tuđe glave. Jedno vreme smo Nađa i ja živeli razdvojeni - kaže Ivan.

- Dok sam studirao u Beogradu, nastavio sam da pišem fudbalskim klubovima po celom svetu. Tako sam upoznao Kostu de Silva, vrsnog kolekcionara iz Portugala, koji je sarađivao sa firmom koja je izrađivala značke. On bi mi poslao 30 značaka stranih klubova. Izdvojio bih sebi 10 najboljih, a potom bih se našao sa starim kolekcionarima iz Beograda koji su bili gladni značaka stranih klubova, kojima bih ponudio ostatak. Za njih bih dobio 60 značaka naših prvoligaša. Te značke bih poslao Kosti, a on bi mi opet poslao druge značke. I tako je moja kolekcija rasla geometrijskom progresijom - otkriva nam Ivan svoju tajnu.


 

On je sarađivao i sa Argentincima, Portugalcima i Brazilcima, pa nije ni čudo što u njegovoj kolekciji od 30.000 isključivo emajliranih značaka, najznačajnije mesto zauzimaju baš primerci iz ovih zemalja. Ima 1.000 komada značaka fudbalskih klubova iz Argentine, preko 1.500 iz Portugala i oko 300 iz Brazila.
 

Pošto je zvezdaš, najdraža mu je prva značka kluba za koji navija iz 1945. godine, ali Ivan priznaje da su po kvalitetu i dizajnu najlepše značke iz Portugala i Brazila.

- Po kvalitetu i vrednosti kolekcije bio sam među prvih pet kolekcionara u bivšoj Jugoslaviji. Sada u Srbiji samo Voja Gajin iz Novog Sada ima bolju kolekciju od mene. Ali, on je prodao babinu kuću da bi od jednog Beograđanina koji je živeo u Austriji kupio njegovu vrhunsku kolekciju od 55.000 značaka. U ono vreme jedna značka iz te kolekcije, koju su činili predratni fudbal i austrijski klubovi, mogla je da se proda od 20 do 50 ondašnjih nemačkih maraka - objašnjava Ivan.

Neke duplikate je prodavao, naročito u vreme krize. Devedesetih godina kada je plata u Srbiji bila od 50 do 60 nemačkih maraka, on je za mesec dobijao 350 maraka. Značke je uglavnom prodavao Italijanima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online