Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 17.05.2013.
00:07
Nedeljnik A

SPC uzima ordenje Dačiću zbog KiM?

Sveštenici iz više eparhija u Srbiji, Crnoj Gori, RS i dijaspori pokrenuli su inicijativu da se premijeru Ivici Dačiću oduzmu crkvena odlikovanja zbog "više bogohulnih i anticrkvenih izjava", piše Nedeljnik.

Sveštenici iz više eparhija u Srbiji, Crnoj Gori, RS i dijaspori pokrenuli su inicijativu da se premijeru oduzmu crkvena odlikovanja zbog "više bogohulnih i anticrkvenih izjava"
 

Na Saboru SPC u utorak može da dođe do potpune podele među vladikama, zahtevom za uzimanje odlikovanja premijeru Ivici Dačiću. Sakupljeno je dovoljno glasova protiv premijera Dačića "nakon nedvosmisleno saopštenog stava Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC o štetnosti Briselskog dokumenta i više puta javnog oglašavanja Dačića kao hulitelja Carstva nebeskog". Takvim ponašanjem i stavovima, poput onog o vraćanju Brozovog spomenika u Užice i Brozovog nasleđa u Srbiju, nije dostojan da bude nosilac bilo kog crkvenog odlikovanja, piše Nedeljnik.

"Ispunili su se svi uslovi da Sveti Arhijerejski Sinod stavi van snage ranije odluke nekiheparhijskih arhijereja, koji su eparhijskim ordenjem odlikovali Dačića. Inicijativu ćemo preko naših nadležnih arhijereja, u skladu sa crkvenim poretkom, podneti Svetom Arhijerejskom Sinodu".

"Takođe, smatramo nedostojnim da se pojedini ministri Dačićeve Vlade u one krsno-vaskrsne dane i nakon njihovog glasanja za takozvani Briselski sporazum odlikuju crkvenim ordenjima, kap što je to bio slučaj za Vaskrs u Mileševskoj eparhiji. Treba se podsetiti da srpski arhijereji i Sveti Arhijerejski Sabor 1937. zbog Konkordata nisu ordenjem nagrađivali nego su privremeno izopštili iz Crkve tadašnjeg predsednika Vlade Milana Stojadinovića i sve njegove ministre i poslanike", otkriva za Nedeljnik jedan od episkopa koji je molio da mu se identitet ne otkrije.

POVEZANE VESTI

Petak 17.05.2013. 00:25
Koje ordenje? najbolji i najposlušniji pionir i omladinac?
Petak 17.05.2013. 01:00
Ne samo da Dacicu treba oduzeti crkveni orden nego ga javno treba se komunicirate iz SPC jer je on bogohulnik.Izruguje se sa Nebeskom Srbijom za koju Sveti vladika Nikolaj kaze da je zajednica nasih svetih predaka i srpskih svetitelja pocev od Svetog Save pa do Svetih novomučenika Srpskih iz Jasenovca.Dacic i Vucic su "OCEUBICE" jedan je izdao Milosevica a drugi Seselja.Nikad u Srbiji nije bio ovakav medijski mrak
Petak 17.05.2013. 01:00
Bolje mi vlast oduzmite, to ce ga mnogo vise zaboleti...a za ordenje njega zaboli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online