Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.05.2019.
17:00
Vestionline A

SPC saopštila: Nema podele, Kosovo je Srbija

Sveti arhijerejski Sabor SPC saopštio je da je na godišnjem zasedanju u Beogradu potvrđen jednoglasan i nedvosmislen stav, izrečen na prošlogodišnjim zasedanjima u maju i novembru, da Kosovo i Metohija predstavlja sastavni deo suverene teritorije Republike Srbije i istakao da je to stav arhijereja SPC, a ne politički stav.

Tanjug
 

Kosovo i Metohija je kao takvo definisano u Ustavu Srbije i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, navodi se u saopštenju. U saopštenju Sabora dostavljenom medijima piše i da taj stav nikako ne znači podržavanje ideje tzv. "zamrznutog konflikta", već predstavlja poziv svim političkim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena.

Arhijereji su istovremeno svesrdno podržali svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru KiM, kao južne pokrajine Srbije.

Dijalog bi, navodi se, trebalo voditi u kontekstu rešavanja pitanja zaštite ljudskih prava, slobode života i rada SPC, institucionalne i bezbednosne zaštite srpskih svetinja, kao i omogućavanja nesmetanog povratka raseljenih i slobodnog pristupa imovini svima onima kojima je ona bespravno oduzeta ili uzurpirana.

Ukazuje se da suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, bez obzira na nezakonito proglašenu tzv. kosovsku državu, priznaje ogromna većina čovečanstva, uključujući Rusiju, Kinu i pet zemalja Evropske unije, OEBS, Unesko i druge važne međunarodne organizacije.

Zato je, navodi se, za Sveti arhijerejski Sabor SPC neprihvatljiva bilo kakva izmena statusa Kosova i Metohije, koja vodi ili priznanju Kosova kao nezavisne države ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele, bez koje nije moguće razgraničenje.

Takva rešenja, smatra Sabor, dovela bi neizbežno do iseljavanja većine preostalog srpskog naroda, koji živi u većinski albanskim sredinama na Kosovu i Metohiji, i do "nesagledive štete za našu duhovnu i kulturnu baštinu".

Ističe se da je to stav arhijereja SPC, a ne politički stav. Reč je o stavu arhijereja, kao odgovornom pastirskom i istorijskom stavu, koji "proizlazi iz vekovne borbe SPC da očuva opstanak vernog srpskog naroda i svetinja na vekovnim ognjištima i volje ogromne većine našeg naroda", navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online