Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 12.05.2013.
01:42
J. L. Petković - Vesti A

Sraman doček za braću

"Ostajemo u Srbiji" poručilo je nekoliko hiljada građana sa Trga Republike u Beogradu i ne briselskom sporazumu. Na skupu čiji su organizatori bile četiri opštine sa severa KiM, najmanje je bilo Beograđana. Skup je počeo intoniranjem himne, a građani su nosili transparente na kojima piše "Kosovo je Srbija", "Srbi sa Kosova i Metohije su Srbi iz Srbije", "Banjaluka uvek sa vama", kao i transparente koji pokazuju negativan stav prema NATO-u i briselskom sporazumu.

Neće pod upravu Tačija: Na miting je došlo svega nekoliko hiljada ljudi
 

Svakako van okvira mitinga, koji su organizatori najavili kao vanstranački, bilo je kada je tokom molebana koji je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da se moli za upokojenje vlade i Skupštine Srbije, da im se oprosti svaki greh, voljni i nevoljni. Kasnije tokom mitinga je zapevao "Ječam žela kosovka devojka".


Dok je umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić) govorio pojedini prisutni monasi i građani su ga prekidali upućujući uvrede na njegov račun i povicima "izdaja", pitajući ga gde je raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije.


- Ostavite njega, on je svoje izdajstvo obavio - odgovorio je Atanasije.


On je, takođe, govoreći o državnom vrhu Srbije rekao da su "ova trojica na vlasti izdajnici koji veruju u garancije NATO-a".

Kosovo napadaju iz Beograda: Slaviša Ristić i Bora Đorđević
 


- (Premijer Ivica) Dačić kaže da je za zemaljsku politiku, ne interesuje ga nebeska, tako je govorio i (ubijeni premijer Srbije Zoran) Đinđić, a kako je završio neka Bog sudi - rekao je Atanasije.


On je naveo da vlast ne veruje u Boga, nego u pogubnu mitologiju Evropske unije.
"Nema zemaljske Srbije bez nebeske", dodao je on.


Predsednik opštine Zubin Potok, Slaviša Ristić optužio je vlast da je "namerila da proda Kosovo i srpski narod" i poručio da se vlast u Beogradu sa kosovskim Srbima može dogovarati samo o odbrani Kosova.


- Zar da srpska majka koja rodi srpsko dete upisuje u knjige Hašima Tačija? Ne prihvatamo da mladenci sklapaju brakove pred Tačijevim matičarem, niti da srpske sudije polažu zakletvu pred predsednicom kvazi države Kosovo - kazao je Ristić.


On je pozvao partije i udruženja koja su protiv sporazuma sa Prištinom na ujedinjenje i da ponovo na Vidovdan, 28. juna, dođu u Beograd, a ne na Gazimestan.


- Kosovo je posle toliko vekova napadnuto u Beogradu, a ne na Gazimestanu - poručio je Ristić.

Teške optužbe crkve: Atanasije Jeftić i Amfilohije Radović (prvi i treći sleva)
 


Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović podsetio je da je već treći put u 10 dana u Beogradu, gde je, kako je rekao, došao da kaže Vučiću i Dačiću šta misli o briselskom sporazumu i kako je živeti u Štrpcu, najjužnijoj srpskoj enklavi.


- Oni žele da prihvatimo Tačija za premijera, a Redžepija za ministra unutrašnjih poslova. Ako veruje u garancije NATO-a nek' dovedu svoju decu i upišu ih sa našom u škole - poručio je Mihajlović.


Građanima su se obratili i studenti, ali i muzičar Bora Đorđević, koji je na kraju govora poručio "ko izdaju potpiše, nek s tim du.. obriše". On je zamerio građanima Srbije, što u većem broju nisu došli da daju podršku građanima sa KiM.


Iz Kosovske Mitrovice u Beograd je oko 500 građana, koji ne očekuju puno od vlasti ali očekuju od građana Srbije.


- Očekujem da cela Srbija vidi šta se dešava i da reaguje. Mislim da vlast neće reagovati uopšte, i da će se praviti kao da se ništa nije desilo. Nas je iz Mitrovice došlo oko 500 ljudi, a ostali su ostali na barikadama, jer kao što javnost nije upoznata i dan-danas su u Kosovskoj Mitrovici barikade. I dan-danas se dežura - kaže Nemanja Bulatović.


Slađana Milošević, izbeglica iz Hrvatske koja živi u Kuli, došla je da da podršku "braći i sestrama sa Kosova i Metohije".


- Očekujem da se stvari promene. Mi treba da im pomognemo i da ih podržimo - istakla je ona.
 

Sukob sa Artemijevim pristalicama

Miting će biti upamćen i po sukobu bivših i sadašnjih članova Srpske pravoslavne crkve. Naime, dok je svirala himna Bože pravde, na bini je došlo do koškanja među predstavnicima SPC i članova takozvane Artemijeve struje, raščinjenih vladika i monaha. Okupljeni na mitingu uzvikivali su "Vučiću, ustašo!", a nosili su i transparente na kojima je pisalo: "Izdali su Kosovo."


Okupatori neće štititi Srbe

Emil Vlajki, potpredsednik RS poručio je da je "sramota za Evropu i svet da narod tera sa svetih ognjišta".
- Sramota je što se stavlja u najveći koncentracioni logor od Drugog svetskog rata, što se već dve decenije demonizira, ubija i ucenjuje. Iluzija je da će Srbija ući u Evropu zato što će KiM prepustiti pravnom sistemu navodne Republike Kosovo. Iluzija je da će oni koji su okupirali Kosovo i Metohiju, dakle okupatori, štititi srpski narod na KiM - rekao je Vlajki.


Sabotirali odlazak u Beograd

Umesto planiranih šest, iz Leposavića su na miting u Beogradu otišla samo dva autobusa žitelja ove opštine sa više od 20.000 stanovnika. Mnogi od zainteresovanih za odlazak vratili su se juče ujutro kući, jer na dogovorenom mestu - autobusa nije bilo. U Leposaviću su na vlasti SNS i SPS koji su, kako tvrde neki žitelji Leposavića, sabotirali odlazak na miting, narod pripremaju za doček Aleksandra Vučića koji u nedelju najpre stiže kod crkve Vasilija Ostroškog u ovom mestu, a potom nastavlja put ka Kosovskoj Mitrovici i ostalim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.05.2013. 12:23
Његош једном рече:"Нема посла у плаха владара!" Нека нам је Бог у помоћи!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online