Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 04.05.2013.
20:17 >> 20:26h
B92 A

"Opstanak Srba samo uz dogovor"

Nema drugog načina da se postigne garantovani opstanak i priosperitet srpskog naroda na KiM od pregovora i dogovora, rekao je predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun za B92. Dodao je da postoji puno nesporazuma i zabuna, ali "da postoje i oni kojima ne odgovara stabilizacija situacije pa namerno zlonamerno tumače neka rešenja, poput pitanja državljanstva, diploma, radnih mesta".

Kad se sve pojedinosti budu objasnile Srbima na KiM, sporazum će biti prihvaćen s njihove strane
 

"A kad se to bude pojasnilo srpskom narodu na KiM, ne sumnjam da će biti prihvaćen ovaj sporazum, bez obzira na to što svi nismo zadovoljni svim njegovim odredbama", navodi Milovan Drecun i pojasnio neka rešenja iz sporazuma.

"Kada su u pitanju radna mesta, ona neće biti ukinuta. Nijedno. Drugo, sredstva iz budžeta RS za Kosovo će ostati na istom nivou i neće biti smanjivana. To znači da će država Srbija i dalje finansirati sve te institucije u okviru Zajednice srpskih opština, a Priština će ih dodatno finansirati. Zatim, svi koji žive na KiM su državljani

"I Beograd i Priština da učine napore"

RS. Ako Albanci koji žive tamo ne žele državljanstvo RS, to je njihov problem, ali sprski narod će i dalje imati državljanstvo Republike Srbije. Iz toga proizilazi pitanje upisa u matične knjige. To što će Priština upisivati novorođenu srpsku decu u svoje matične knjige i davati im državljanstvo i nacionalnost Kosova, to ništa ne znači za nas, mi ćemo imati svoje matične knjige, recimo na severu KiM, gde ćemo upisivati novorođenu decu kojima ćemo davati državljanstvo Republike Srbije", kaže Drecun i objašnjava da se sve obavlja po principu "dvostrukog ključa" gde uvažavamo realnost, a to je samoproglašena država, uz nepriznavanje.

"Srbi na KiM će i dalje učestvovati u izborima za NSRS, moći će da imaju svoje poslanike, učestvovaće na izborima za predsednika Republike", dodaje Drecun i ističe da ovaj sporazum može da donese značajno poboljšanje i garancije prvenstveno za bezebednost sprskom narodu, ali i prosperitet .

Za razliku od onih sa severa, Srbi koji žive južno od reke Ibar spremniji su da prihvate dogovor Beograda i Prištine.

Trajković: Nemamo izbora, ako je država prihvatila taj sporazum

Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova navodi da

Rada Trajković

ona smatra da ako je država prihvatila taj sporazum, da oni praktično nemaju izbora.

"Naš izbor je iz tog sporazuma izvući što više, u smislu implementracije koja će ići u prilog stabilizaciji Srba, jer više niko ne razgovara koliko je to dobar ili loš projekat. Prosto, to je obavezujući projekat i ja u tom kontekstu očekujem da nećemo rešavati ulicom, već da ćemo sesti i naci dogovor sa državnim organima Srbije jer ni Srbija ne može bez nas i ima jednu zahvalnost prema nama, jer smo na jedan način održali Srbe dole u smislu organizacije institucija, ali isto tako i mi moramo da budemo svesni da ne možemo bez države i jednim korektnim dogovorom treba prići onome što je implementacija, sa sto manjim posledicama: To podrazumeva da, ako bude velikog odbijanja i sukoba sa državom, to se može završiti samo loše i za jedne i za druge u smislu egzodusa Srba", navodi Trajkovićeva.

Rasplet kosovske situacije nastavlja se 7 maja, kada će srpski tim za primenu sporazuma sa Kosovom otići u Brisel. Istog dana, vrh države sastaće se sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, u pokušaju da ih privoli da prihvate dogovor Beorgada i Prištine.

POVEZANE VESTI

Subota 04.05.2013. 23:17
NOVI IZBORI JEDINO RESENJE A PONISTITI SVE DOSADASNJE DOGOVORE
Nedelja 05.05.2013. 01:37
Placenici zaduzeni za terenski rad i propagandu, vec aktivno rade na inspiranju mozgova naivnima. Obe face su zaista "za poverovati", a taj "prosperitet" (meren papirima sa brojkama) je za sada i nadalje jedino njima zagarantovan kao protivnaknada. Maticne i zemljisne knjige bice vodjene u Pristini, srpska deca ce se radjati sa nacionalnoscu i drzavljanstvom Kosova. Kontrola granica, policije i sudstva takodje ce se odvijati po njihovom zakonu, a Srbima ce se izdavati duplikati bezvredni papiri sa grbom Srbije, kao sarene laze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online