Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.03.2019.
11:40
Tanjug, Vestionline A

Drecun: Opsesija Prištine je puna kontrola nad severom Kosova

Pozicija Rusije i Kine, kao i Velike Britanije i Nemačke o Kosovu, potpuno je jasna i nedvosmislena, ali je neophodno i da SAD potpuno razjasne svoj stav, izjavio je za RTS predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

A. Čukić
Milovan Drecun

Drecun je rekao da je pozicija SAD po pitanju Kosova od ključnog značaja - da li žele kompromisno rešenje ili će se nastaviti pritisci da Beograd prizna samoproglašenu državu Kosovo.

- Na prvi pogled je sve jasno, ali se zapravo stvara konfuzija u javnosti i vrši pritisak na vlasti u Beogradu dok Albanci igraju političku igru na relaciji Haradinaj-Tači sa ciljem da se dijalog odloži - rekao je Drecun.

Dodaje da kosovski premijer Ramuš Haradinaj već dugo preti nasiljem, i da su pretnje usmerene na to da do dijaloga ne dođe i da za to bude optužen Beograd.

- Ovo je samo jedna u nizu pretnji koje već dugo traju od stvaranja takozvane vojske Kosova,

pokušaja uspostavljanje kontrole nad Trepčom i Gazivodama... Opsesija je Prištine da uspostavi punu kontrolu nad severom Kosova, što srpski narod neće prihvatiti. Priština bi mogla da realizuje te ciljeve isključivo nasiljem i dovršavanjem etničkog čišćenja, odnosno proterivanjem srpskog stanovništva sa severa - rekao je Drecun. 

Albanci za to imaju resurse, na šta je upozorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je, prema rečima Drecuna, Kfor taj koji bi to trebalo to da spreči.

- Imate upozorenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je verovatno raspolažući određenim informacijama nedavno i upozorio da KBS ne mogu da borave na severu Kosova bez odobrenja komandanta Kfora. Zbog toga i SAD u ovom prelomnom trenutku za i oko Kosova treba da razjasne svoju poziciju i to je od ključnog značaja za ponašanje Prištine - smatra Drecun.

Da dijalog bude nastavljen neophodno je, ističe, da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

- Moraju da se ukinu takse, i to je formalni uslov da se dijalog nastavi. Iluzorno je verovati da pritisci SAD po tom pitanju nisu dovoljni. Očigledno je da pritisci da se ukinu takse nisu snažni jer toga u praksi nema - rekao je Drecun.

Komentarisao je i to što još nema optužnica za ratne zločine za koje je zadužen Specijalni sud.

- Očekujemo da specijalizovano tužilaštvo donese odluku da li će optužnica biti uopšte podignuta - kaže Drecun. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online