Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.03.2013.
00:13
telegraf.rs A

Đaci u Srbiji napravili 47 miliona izostanaka sa časova!

Osnovci i srednjoškolci u Srbiji napravili su više od 47 miliona opravdanih izostanaka tokom prošle školske godine, a najnoviji rezultati inspekcijskog pregleda škola pokazuju da je svaki učenik u proseku opravdano izostao sa nastave 57 časova.

Foto: Ilustracija
 

U osnovnim školama đaci su u proseku bili opravdano odsutni sa 41 časa, dok je u srednjim školama situacija mnogo alarmantnija – gruba računica pokazuje da je svaki, ali baš svaki srednjoškolac bio “bolestan” više od dve sedmice.

Da su naši đaci “lošeg zdravlja” svedoče ne samo brojna lekarska opravdanja već i pismene potvrde njihovih roditelja, u kojima se odsustvovanje sa nastave najčešće obrazlaže “bolovima u glavi i stomaku”.

Iza ovih izmišljenih bolesti krije se izostajanje sa školskih časova zbog nenaučenih lekcija, pismenih i kontrolnih zadataka, ali i dosade i nezainteresovanosti za školu. U kojim slučajevima je izjava roditelja dovoljna za pravdanje izostanaka zavisi od same škole, jer se to uređuje internim pravilnicima.

- Iz podataka koje je objavilo Ministarstvo prosvete, a koji se razlikuju od izveštaja škola, može se zaključiti ili da su učenici zabrinjavajuće lošeg zdravstvenog stanja ili se na dobar deo opravdanih izostanaka može staviti znak pitanja. To se posebno odnosi na izostanke koje "pravdaju" roditelji u skladu sa pravilnikom škole, a pod pritiskom svoje dece. Postavlja se pitanje da li su roditelji svesni da dajući lažno opravdanje, ne bi li se, na primer, izbegla slaba ocena ili zato što učenika mrzi da ide u školu, čine veoma lošu uslugu svom detetu – kaže za Danas Radmila Dodić, predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola.

Problem velikog broja izostanaka nije karakterističan samo za našu zemlju. U školama u Republici Srpskoj samo u prvom polugodištu učenici su napravili 2,3 miliona izostanaka, od čega više od 216.000 neopravdanih. Prema rečima profesora i direktora škola, đaci najčešće beže sa časova da bi izbegli ocenjivanje kada ne nauče ili zato što im je dosadno.

POVEZANE VESTI

Petak 15.03.2013. 06:56
Nastavnici olako prihvataju pravdanje časova, valjda vole poluprazne učionice, manje posla.
Petak 15.03.2013. 08:21
Ово је ученике захватила нека епидемија. Пошто министарство просвете не предузима ништа, време је да Министар здравља прогласи пандемију и наставнике и ученике стави у карантин, наравно и министра просвете.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online