Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.07.2015.
08:50
A. Vučićević - Vesti A

Ministarstvo prosvete prećutalo podmetačinu

Sudeći prema prašini koja se digla, teško da će knjiga "Evolucija i stvaranje" nemačkih autora Junkera i Šerera biti deo literature u nastavi biologije u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

Tanjug
Može li jedna knjiga da ugrozi nastavu biologije u srpskim školama? (Foto: Ilustracija)

Naime, ovu knjigu u izdanju Preporoda Biološkom fakultetu u Beogradu besplatno je ponudila knjižara Eden iz Novog Sada, što je Nastavno veće ovog fakulteta doživelo kao provokaciju i zatražilo reakciju Ministarstva prosvete.

Zašto je sporna ova knjiga čiji su autori kreacionisti, odnosno promoteri "teorije" koja tumači evoluciju nenaučno, nudeći drugačija objašnjenja o nastanku sveta.

- Neko je uložio mnogo novca da se ta knjiga ponudi. U fakultetskoj biblioteci već su osvanuli primerci, a na koji način, ne znam. Ta knjiga i druga slična literatura predstavljaju mešavinu naučnih činjenica i onih koje su vrlo sporne. Kreacinosti neprekidno pokušavaju da nameću svoje teorije koje nemaju nikakvu naučnu podlogu i zato pounudu knjižare Eden smatram običnom podmetačinom - rekao je za "Vesti" izvor sa Biološkog fakulteta.

On podseća na kreacionističke ideje po kojima je "svet stvorio inteligentni dizajner, koji predstavlja neku viziju Boga" i ne krije zabrinutost da bi takva "nauka" mogla da uđe u obrazovni sistem Srbije.

Naučnik, a ne veruje nauci

Zanimljivo je da je recenzent knjige Milan Kojić, naučni savetnik Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.
- Iako priznato ime u naučnom svetu, Kojić još od studentskih dana propagira kreacionističke ideje što se kosi sa njegovim naučnim angažovanjem - rekla je Biljana Stojković.

Profesorka na katedri za genetiku i evoluciju Biološkog fakulteta Biljana Stojković, potvrdila je za "Vesti" da je fakultet poslao dopis Ministarstvu prosvete, upozoravajući da bi ovakvi pokušaji nenaučnog obrazovanja mogli da ugroze prosvetni sistem zemlje.

- Odgovor na dopis nismo dobili, niti je Ministarstvo imalo bilo kakvu reakciju iako se radi o nenaučnoj knjizi koja dovodi u pitanje savremenu nauku. Još sporniji od knjige je pokušaj da se takav materijal ubaci u škole. Oni to pokušavaju da urade planski i posredno, na mala vrata - smatra Stojkovićeva.

Eden odbacuje ocene da je njihova ponuda pokušaj manipulacije i urušavanja obrazovnog sistema Srbije i ne žele da komentarišu dopis koji je Biološki fakultet uputio Ministarstvu prosvete.

Pejovski: Ne razumem hajku

Dragan Pejovski, direktor Preporoda, objasnio je da je ta izdavačka kuća samo prodala spornu knjigu Edenu i da sa njihovom ponudom profesorima biologije nema ništa.

- Mi nismo povezani ni na koji način sa idejom da se knjige ponude za nastavu. Ne razumem zašto se podigla hajka. Mnogo ljudi veruje u boga, ne znam zašto bi kreacionizan u školama bio problem. Ako je nauka toliko superiorna, čega se onda plaši - slabih argumenata koji dolaze od kreacionista?! Te priče koje su se pojavile u medijima o navodnim milionima koje ulažu kreacionisti sa Zapada kako bi ušli u prosvetne planove i programe nemaju veze sa mozgom - ocenio je Pejovski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online