Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.01.2013.
17:54
Beta A

Poslednji poziv izbeglicama da se iz Srbije vrate u BiH

Predstavnici državnih i entitetskih institucija BiH pozvali su danas izbegle iz te države koji žive u Srbiji da se prijave za povratak i za obnovu porušenih kuća, pošto je to poslednja prilika da reše svoj problem na zadovoljavajući način.

Javni poziv otvoren samo za ljude koji se zaista žele vratiti u BiH, a ne za one koji bi da izgrade kuću u toj državi a da nastave živeti u nekoj drugoj
 

Oni su na konferenciji za novinare u Novom Sadu precizirali da je javni poziv otvoren do 7. februara, ali da postoji i mogućnost za produženje tog roka.

Sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava BiH Drago Kovač rekao je da je projekat vredan 100 miliona evra i da će njime biti obuhvaćeno ukupno 5.400 porodica.

"To je tek negde oko 10 odsto ukupnih problema koje imamo, jer imamo više od 50.000 zahteva za povratak u prijašnje mesto življenja i obnovu kuća. Ali, ovo je poslednja šansa da se na kvalitetan način reši problem", naveo je Kovač i dodao da će pomoć iznositi 25.000 evra po porodici.

Podsetio je da je prošlog aprila, na donatorskoj konferenciji u Sarajevu, međunarodna zajednica obezbedila ukupno 500 miliona evra za rešavanje problema izbeglica, za Srbiju, Hrvatsku, BiH i Crnu Goru.

"To je poslednji pokušaj međunarodne zajednice da kvalitetno reši ovaj problem", rekao je Kovač.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava BiH Mario Nenadić rekao je da niko neće biti eliminisan s konkursa ako nema status izbeglice.

"Pa kako će neko nakon 20 godina još uvek imati status izbeglice? Ovo, dakle, nije program namenjen osobama sa statusom izbeglica, već osobama koje su izbegle iz svojih domova", objasnio je Nenadić.

On je istakao da je u oblasti vraćanja stanarskih prava BiH uglavnom rešila problem, jer je od 225.000 zahteva nerešenih ostalo svega 400.

Ministar za izbeglice u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš rekao je da je javni poziv otvoren samo za ljude koji se zaista žele vratiti u BiH, a ne za one koji bi da izgrade kuću u toj državi a da nastave živeti u nekoj drugoj.

"Pozivam vas da se javite sa zahtevima, jer više vozova i vlakova nećemo imati, ako ovaj ne iskoristimo", poručio je Čordaš.

Savetnik predsednika RS Miladin Dragičević rekao je da možda nekome deluje da su sredstva s kojima se raspolaže velika, ali je dodao da stvarne potrebe daleko prevazilaze sredstva koja su na raspolaganju.

Ivan Gerginov iz Komesarijata za izbeglice Srbije rekao je da Srbija u okviru ovog projekta ima na raspolaganju 332 miliona evra, što će biti dovoljno za rešavanje stambenog problema za 16.700 porodica.

On je naveo da se 24.000 osoba u Srbiji još nalazi u statusu izbeglica, iako komesarijat "pet ljudi dnevno stavi pod krov".

Direktor Fonda za izbeglice Vojvodine Radomir Kukobat rekao je da je pokrajina posebno zainteresovana za rešenje izbegličkog problema, jer je u njoj utočište pronašlo najviše izbeglih i prognanih osoba.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online