Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.02.2010.
08:38
Press A

Jeremiću "prijateljski savet" sa zapada

SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija poslale su prošle nedelje ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću diplomatsku notu sa upozorenjem da u narednim mesecima "ohladi" retoriku o Kosovu, objavio je sajt waz.euobserver.com.

Ministar se i dalje bavi Kosovom: Vuk Jeremić

Prema ovim navodima, od Jeremića se traži i da se uzdrži od "avanturističkih" akcija pošto Međunarodni sud pravde da mišljenje o legalnosti secesije Kosova.

Prema informacijama ovog sajta, pozivajući se na "neimenovani izvor", navodi se da je pet najvećih zapadnih sila prošle nedelje uputilo ovaj "savet" Jeremiću u formi diplomatske note. Dodaje se da je ovaj dopis upućen samo na adresu ministra Jeremića, a ne i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Sve do sada smo tolerisali agresivnu retoriku Srbije o Kosovu, zato što smo verovali da će, kako vreme prolazi, to biti sklonjeno sa agende. Naši partneri u Beogradu su nam rekli da izjave ministra Jeremića o Kosovu imaju za cilj da zaštite predsednika Tadića od napada srpskih nacionalista, a da je inicijativa traženja mišljenja od MSP-a o legalnosti proglašenja Kosova bila samo manevar kojim se Kosovo sklanja sa političke agende u Srbiji. Ali, ništa od toga nije slučaj i Kosovo i dalje nastavlja da bude najveća politička tema u Srbiji“, navodi ovaj sajt.

Sajt WAZ.EUobserver.com je, kako je navedeno na sajtu, servis za pružanje izveštaja i analiza o odnosima između EU i zemalja jugoistočne Evrope. Isti sajt je pre dva dana objavio i analizu prema kojoj će Srbija postati član EU najranije 2018. godine, a realno 2020. Ovaj sajt su osnovali "VAC medija grupa", koja u svom sastavu ima 46 novina u Nemačkoj i jugoistočnoj Evropi i sajt EUobserver.com, vodeći internet servis koji pokriva EU teme. Medijska grupa VAC u Srbiji ima vlasništvu u dnevnim listovima "Politika" i "Dnevnik" iz Novog Sada. Prema pisanju „Pressa“, tekst sa gotovo istim informacijama koje je objavio ovaj sajt nedavno je poslao i jedan srpski dopisnik VAC-a iz Brisela. Međutim, njegov tekst nije objavljen.

Dodaje se i da su vodeći američki i EU zvaničnici postali nervozni zbog Jeremićevog lobiranja da na dan kada Sud pravde donese mišljenje o Kosovu bude sazvano "posebno zasedanje Generalne skupštine UN".

"Cilj ove Skupštine je da Srbija dobije podršku za ponovno otvaranje teme o statusu Kosova, koju Vašington i vodeći glavni gradovi Unije, osim Madrida, smatraju završenim“, navodi se u ovom tekstu.

Međutim, ambasade SAD, Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske ili ne žele da govore o ovoj navodnoj "diplomatskoj noti" koja je upućena Vuku Jeremiću, ili tvrde da to nije istina.

Savetnik za medije i odnose sa javnošću i portparol ambasade Nemačke u Beogradu Marko Čadež rekao je za "Press“ da "diplomatska nota koju pominje sajt WAZ.EUobserver.com ne postoji".

"Samim tim, svi navodi u noti su izmišljeni“, kategoričan je Čadež.

U ambasadi Velike Britanije u Beogradu su rekli da ne komentarišu "spekulacije, a posebno ne informacije neimenovanih izvora". U ambasadi Francuske je rečeno da "nisu upoznati o navodnoj diplomatskoj noti", a u ambasadama SAD i Italije u Beogradu nisu želeli da se izjašnjavaju ovim povodom.

Novinaru "Pressa“ u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije kratko je rečeno da "nemaju komentar".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online