Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.12.2012.
02:34
Večernje novosti A

Naslednici: Toma da otvori Brozove sefove

U trezoru Narodne banke Srbije nalazi se jedanaest zapečaćenih amaneta, odnosno 10 džakova sa, pretpostavlja se, dragocenostima, i jedan sa popisom tih stvari. Ovo je bivše Predsedništvo SFRJ pohranilo na čuvanje u Narodnu banku posle smrti Josipa Broza Tita.

Od Kabineta trenutno prvog čoveka Srbije Tomislava Nikolića, naslednici traže stvari večnog prvog sina naroda i narodnosti Jugoslavije Josipa Broza Tita
 

Advokati Brozovih naslednika zatražili su, na ročištu u petak u okviru ostavinske rasprave pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, od Kabineta predsednika Srbije, kao pravnog sledbenika nekadašnjeg Predsedništva SFRJ, da im omogući uvid u sadržaj pohranjenih stvari.


- Tražićemo da se ti spiskovi iz sefa otvore u prisustvu predstavnika Kabineta predsednika, Titovih naslednika, suda i NBS - objašnjava Goran Petronijević, advokat maršalovog unuka Joške Broza.


Ukoliko se iz spiskova bude utvrdilo da su u ostalim džakovima Brozove lične stvari, pravni zastupnici zahtevaće da se i oni otvore i da lične stvari uđu u ostavinsku masu.

Čekaju zvaničan dopis suda

 

U kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, na pitanje da li će dozvoliti Brozovim naslednicima uvid u sef u NBS koji je nekad pripadao Predsedništvu SFRJ, kažu da se sva imovina nekadašnjeg predsedništva danas vodi na Upravu za zajedničke poslove republičkih organa. Odluka o eventualnom otvaranju sefa biće doneta kada se sud i zvanično obrati Kabinetu predsednika Srbije.

- Pretpostavljamo da se u tih 10 amaneta nalazi bar nešto od nedostajućeg novca i dragocenosti, i da smo konačno ušli u trag bar delu Titove zaostavštine - nada se Branislav Blažić, zastupnik unuka Edvarda Broza.


Osim dopisa NBS, sudu je stigao još jedan - Muzeja istorije Jugoslavije. Ali, njega advokati smatraju uvredljivim. Naime, sud je, na zahtev naslednika, na prošlom ročištu tražio od Muzeja da dostavi spiskove svih eksponata ostalih posle nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika. Muzej je odgovorio da zahtev suda nije dovoljno jasan i tražio da ga preciziraju.


- Zahtev nije mogao biti jasniji i precizniji, pa zaključujemo da Muzej nije hteo da ispoštuje nalog suda. Pretpostavljamo da im nije u interesu da se vidi šta je na spiskovima i da se to uporedi sa realnim stanjem - šta se danas u Muzeju nalazi, a šta je nestalo i pokradeno - komentariše Petronijević.


Zato će sud, potvrđuje Blažić, poslati još jedan dopis Muzeju, ali ovoga puta pod pretnjom krivičnom odgovornošću ako se ne odazovu njegovom nalogu.


Sledeće ročište u ostavinskoj raspravi odloženo je na neodređeno vreme, a advokati Brozovih očekuju da će odgovori iz Kabineta predsednika i Muzeja stići tek posle Nove godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online