Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 02.07.2012.
18:47
Beta A

Ivanović: Odluka iz Beča je bežanje od problema

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da je odluka Međunarodne upravljačke grupe o okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova pokušaj članica te grupe da "elegantno izađu iz problema".

Državni sekretar ministarstva za KiM Oliver Ivanović
 

"Pre bih rekao da je to pokušaj da se elegantno izađe iz kosovskog problema, jer je više nego očigledno da u dogledno vreme tu neće biti značajnog poboljšanja već naprotiv da se mogu očekivati socijalni nemiri za koji ni Vlada Kosova ni kancelarije nemaju adekvatan odgovor", rekao je Ivanović agenciji Beta.

Pantić: Dobra odluka za Srbe

Predsednik opštine Kosovska Mitorovica Krstimir Pantić ocenio je da je odlazak Međunarodne civilne kancelarije sa Kosova dobra odluka za Srbe, jer je ta kancelarija podržavala kosovsku nezavisnost.

"Što se nas tiče Međunarodna civilna kancelarija nije imala nikakav legitimitet i sretni smo zbog njihvog odlaska jer će Albanci shvatiti da je njihova državnost bila vrituelna i da će morati da počnu iskrene dogovore sa Vladom Srbije kako bi se pronašlo rešenje za status Kosova", kazao je Pantić agenciji Beta. Pantić je podsetio da Srbi nikada nisu podržavali rad te kancelarije. Međunarodna upravljačka grupa danas je u Beču odlučila da se nadgledana nezavisnost Kosova u potpunosti okonča u septembru kada će biti zatvorena i Međunarodna civlina kancelarija u Prištini sa Piterom Fejtom na čelu. Odluka je doneta jer grupa smatra da Priština dovolno dobro sprovodi odredbe iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova Martija
Ahtisarija.

Ivanović je izjavio da je je ocena Međunarodne upravljačke grupe da je Kosovo postiglo napredak veoma subjetkivna.

"Ocena o stanju na Kosovu i snazi institucija je veoma subjektivna i ne slaže se sa tim kako Srbija vidi njihovu sposobnost i snagu", kazao je Ivanović i ocenio da problema na Kosovu može biti u brojnim oblastima, od korpucije i kriminala, do socijalnih i ekonomskih.

Prema njegovim rečima, sasvim je sigurno da odluka dovodi Srbe u težu poziciju zbog bojazni da će prištinske institucije, kao što se dešavalo ranije, biti zloupotrebljavane radi dodatnog pristiska na Srbe.

Odlazak Međunarodne civilne kancelarije direktno ne može da ih ugorzi, ali indirektno može, jer gube misiju kojoj mogu pojedinačno da se obrate ako su im ugrožena osnovna ljudska prava, rekao je Ivanović.

Prema njegovoj oceni, odluka o ukidanju kancelarije neće, ipak, previše uznemiriti Srbe, jer je oni nikada nisu prihvatili. Međunarodna upravljačka grupa je u Beču odlučila da se nadgledana nezavisnost Kosova okonča u septembru kada će biti
zatvorena i Međunarodna civlina kancelarija sa Piterom Fejtom na čelu.
Odluka je doneta jer grupa smatra da Priština dovoljno dobro sprovodi odredbe iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova Martija Ahtisarija.

Grupa je zahvalila Vladi Kosova i na "jasnoj podršci demokratskoj i multietničkoj državi" i dodala da se to opredeljenje vidi u primeni Sveobuhvatnog predloga rešenja za status Kosova, odnosno u odredbama Ahtisarijevog plana, kojim je predviđen i paket o kulturnom i verskom nasleđu, pravima manjina i decentralizaciji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.07.2012. 18:49
NEMA "DRŽAVE KOSOVO" BEZ PRIZNANJA U UN ! NEĆE JE NIKADA BITI JER VETO STAVLJAJU RUSI I KINEZI ! A ČLANOVI TE GRUPE MOGU SAMO DA NAS POLJUBE U......!
Ponedeljak 02.07.2012. 20:02
To ti je Ivanovicu kad te neko je..,pa te je...i to nam je delimicno zbog doprinosa u porazu Austro-Ugarske,ali zivot ide dalje i nicija nije do zore,pa nece ni ova sveca njihova tkz."drzava Kosovo".
Utorak 03.07.2012. 00:30
Sta mislite o predlogu da mi Srbi koji imamo drzavljanstva raznih zemalja (ukljucujuci i Srbiju) sami osnujemo nekoliko Međunarodnih upravljačkih grupa, za razne pokrajine u svetu, koje imaju tendenciju da se osamostale (npr Juzni Tirol, Baskija, Katalonija, Vels, Skotska, Korzika, Bretanja, Kurdistan u Turskoj, Teksas, Kvebek, Havaji, ...). Pa da te grupe povremeno zasednu, recimo negde u Srbiji, ili RS, npr tokom godisnjih odmora, i donosimo odluke o suverenitetima gore-navedenih oblasti, o krsenju ljudskih prava tamo, o potrebi promene ustava i zakona tih zemalja, o kulturnim autonomijama, i da onda to posaljemo vladama tih zemalja i nekim medijima koji bi nase odluke objavljivali?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online