Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 01.05.2012.
14:12

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

U srpskoj politici defiliju samo domaćice

Od 2000. do danas samo je pet žena bilo na listi predsedničkih kandidata i Aleksandra Jerkov, funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, za "Vesti" kaže da to nije u redu i da je reč o podatku kojim naša zemlja nikako ne bi trebalo da se hvali.

Aleksandra Jerkov: Svi treba da se potrude da bude više žena u politici
 

Čak i te žene se ne mogu pohvaliti zavidnim praktičnim iskustvom u politici.
- One su uglavnom supruge stranačkih lidera.

Šta to znači?
- Ta činjenica im umanjuje šanse za odabir na funkciju kao što je predsednik republike.

Kolike su šanse da žene u Srbiji dobiju neku bitniju funkciju u politici?
- Žene u strankama nisu na važnim funkcijama, izuzev predsednice parlamenta. Sve ostale žene koje su na javnim funkcijama nisu na visokoj poziciji u svojim strankama.

Da li one to ne žele ili im je teže da se dokažu?
- Smatram da su žene u politici u Srbiji jednako vredne kao i muškarci, ali da svi treba da se potrude da ih ima više. Političarke u našoj zemlji nemaju dovoljno iskustva. Proći će mnogo vremena do toga i zbog toga još dugo neće biti ozbiljne pretendentkinje za mesto predsednika.

Od svih poslanika bili ste najglasniji kada je u Skupštini trebalo glasati za zakon da 30 odsto poslanika budu žene?
- Naravno, i smatram da sam bila u pravu. Osim broja, bitno je da se one ne ponašaju kao stranački vojnici. Da li su žene samo dekor izbornih lista, zavisi isključivo od njih. Njihov tretman isključivo zavisi od toga na šta će pristati. Dobro je da postoji obaveza da svaki treći kandidat na listi mora da bude žena, a da li će ona posle izbora pristati da podnese ostavku ako to od nje zatraži stranka, zavisi samo od nje. Tu posao na uspostavljanju rodne ravnopravnosti tek počinje.

Da li su koleginice podržale vašu borbu za to u parlamentu?
- Nijedna od koleginica nije htela da podrži moj predlog sve dok se njihovi stranački šefovi nisu složili sa tim. Ali, nisu žene za to krive, jer nemaju dovoljno stranačkog iskustva, nego njihovi stranački šefovi koji ne omogućavaju da to iskustvo steknu.

Utorak 01.05.2012. 14:37
MOGLI SMO I BEZ TEBE OVE GODINE....
Utorak 01.05.2012. 14:45
Teško,sestro...dokle god srbi ne zavladaju svojom zemljom a ne....ovakvi.
Četvrtak 03.05.2012. 09:14
A ti si ponosna što nisi domaćica?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online