Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.04.2012.
13:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Političari bez pomoći crkve

O tome zašto srpski političari, za razliku od prethodnih, u aktuelnoj izbornoj kampanji retko pominju SPC, šta Crkva savetuje biračima, koga eventualno favorizuje, u intervjuu "Vestima" govori Mirko Đorđević, verski analitičar.

Mirko Đorđević, verski analitičar
 

Izborna kampanja u Srbiji primiče finalu, kako vidite odnos srpske, ali i drugih crkava i verskih zajednica prema toj političkoj trci?
- Što se crkve tiče, najpre treba reći da se zvanično Srpska pravoslavna crkva i njen episkopat javno drže iznad stranaka i stranačkih opredeljenja. Međutim, trebalo bi imati u vidu da je SPC ipak snažan politički faktor i da godinama utiče na zbivanja u ukupnoj politici Srbije, bez obzira na to što uoči izbora savetuje građanima da glasaju po svom uverenju i za dobro Srbije. Takav stav prema ovoj izbornoj trci pored SPC imaju i druge hrišćanske crkve i verske zajednice.
 

Blagoslov Dverima i Koštunici?

Treba imati u vidu da su među političkim opcijama i kandidati Dveri koji se doduše ne pozivaju na blagoslov crkve, tako da kažem, ali se ni crkva od njih ne ograđuje, te u tom izborno-političkom miljeu prolaze i crkvene ideje bliske Dverima, kao i partiji Vojislava Koštunice.

Predsednički kandidati i stranke u ovoj izbornoj kampanji dosad nisu preterano pominjali SPC, zašto?
- To je zaista neobično, jer su se ranijih godina, radi prikupljanja poena kod birača, političari utrkivali ko će pre stići do srpskih vladika, a posebno patrijarha srpskog, da se za medije slikaju sa njima.


Kako onda tumačite javni nastup srpskog sveštenika iz Šapca na skupu Komunističke partije Titovog unuka Joške Broza?
- Zvanično SPC, njen episkopat, Sinod i Sabor nisu u kampanji, ali je uvek bilo i sada ima u parohijskom sveštenstvu različitih javno manifestovanih stranačkih opredeljenja. I uverenja pojedinih parohijskih sveštenika da se opredele za jednu partiju na temelju onog programa koji ta stranka nudi. Otuda, govor sveštenika u Šapcu ne treba nikoga da čudi. Osim toga, posle Drugog svetskog rata, komunisti su imali na svojoj strani čitav niz sveštenika, pa ni ovaj sveštenički istup nije nikakav incident.


Da li je to možda "žal" za vremenom u kojem su neki sveštenici govorili da krst nose, a petokrakom se ponose?
- Znate, toga ima. To su refleksi. Srpska crkva je sa režimom Josipa Broza ipak imala odlične odnose i blisko je sarađivala, a Udruženje pravoslavnog sveštenstva u SFRJ bilo je kolektivni član Socijalističkog saveza radnog naroda te države. Ali, isto tako ne treba se iznenaditi ako se javi neki sveštenik koji će u "žalu" za nekim drugim vremenima veličati Dražu Mihailovića, kao i oni koji će hvaliti Vojislava Šešelja, ili pak Borisa Tadića. To su prateće pojave i one se na društvenom planu ne mogu izbeći.


Kako se onda može tumačiti stav sveštenika koji je zabranio političarima da u njegovoj parohiji biračima dele uskršnja jaja?
- To se potpuno uklapa u ovo o čemu govorim. Taj sveštenik je očigledno smatrao da deljenjem uskršnjih jaja neki političari zloupotrebljavaju čak i Uskrs, pokušavajući da pridobiju birače.

 

Muftija neobičan slučaj

Kako ocenjujete kandidaturu muftije Muamera Zukorlića za predsednika Srbije?
- Kandidatura muftije odudara od zakona, mada taj isti zakon verskim poglavarima formalno ne brani da se ogledaju i politički. Budući da su verske zajednice i crkve odvojene od države, kandidatura Zukorlića je ipak malo neuobičajen slučaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online