Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 19.04.2012.
03:09
Večernje novosti A

Obradović: Svi se plaše Dačića

"Ivica Dačić je danas najbolje rešenje za Srbiju. Sigurno će da prođe u drugi krug predsedničkih izbora i zato je pravo pitanje ko će njega da podrži u toj odlučujućoj rundi, a ne da li će naša koalicija stati uz Tadića ili Nikolića", kaže u intervjuu za "Večernje novosti" potpredsednik SPS-a Žarko Obradović.

Žarko Obradović: Dačić sigurno prolazi u drugi krug i zato ga se svi plaše
 

Obradović sa velikim optimizmom dočekuje veliku utakmicu 6. maja. Ubeđen je da će njihova koalicija sa PUPS i JS uzeti "duplu krunu" i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima.

Zašto ste ubeđeni da će Dačić da prođe u drugi krug, kada sve ankete govore da je najmanje za deset odsto slabiji od Nikolića i Tadića?

- Zato što vodi pravu predsedničku kampanju koja ide u korak sa potrebama i očekivanjima naroda. To se vidi po posećenosti i energiji na brojnim dosadašnjim skupovima, ali još više u razumevanju i podršci onome što on govori. A, Dačić govori jezikom svog naroda, koji je jasan, razumljiv, i prihvatljiv i daleko je od marketinških floskula. Pomenuta istraživanja imaju za cilj ne samo da informišu javnost o navodnom rejtingu kandidata, već i da glasača usmere u određenom pravcu. Ona nisu realan odnos snaga i kvaliteta kandidata. Da li ste primetili da niko nije objavio kakav bi ishod glasanja bio u drugom krugu gde je Dačić jedan kandidat, a drugi Nikolić ili Tadić? Ko bi tada pobedio? Zato se pokušava minimizirati njegov uticaj, jer se plaše tog drugog duela sa njim.


Ali, imate li opciju ako Dačić ne prođe u drugi krug? Hoćete li podržati Nikolića ili Tadića?

- Dačić će sigurno proći u drugi krug.
 

Logično da ostanem i završim započeto

Želite li da ostanete ministar prosvete i u novoj vladi?

- Vlada se formira posle izbora i sagledavanja rezultata. Sasvim bi bilo logično da nastavim započeti posao. U prosveti smo mnogo uradili, a još više započeli. Zbog toga što su predsednički izbori više u žiži, nisam u situaciji da predočim javnosti naš učinak. A, toga ima zaista mnogo. Rezultati se vide i sada, ali će se naročito osetiti u godinama koje dolaze.

Zašto očekujete da će vaša koalicija biti treća na izborima, ako je očigledno zatajila vaša socijalna crta u Vladi? Imamo skoro 750.000 nezaposlenih...

- Građani određuju meru svakome, a mi se borimo da pobedimo. Nećemo da budemo treći. Pitanje koje pominjete vezano je za rad vlada u kojem SPS nije učestvovao. Mislim na privatizaciju posle 2000. godine, koja nije vodila računa o zaposlenima i radnim mestima, koja je ostavila stotine hiljada ljudi bez posla i na zakone koji su im oduzeli mnoga prava koja su imali. Na to se nadovezala svetska ekonomska kriza. Da nije bilo socijalista, u ovom sazivu vlade slika bi za protekle četiri godine bila još gora i kod zaposlenih, i kod penzionera, i kod onih koji su ostali bez posla. Mi smo, bar u resorima koje vodimo, sačuvali radna mesta i socijalni mir.


Jeste li namerno zaoštrili retoriku pred izbore da biste privukli vaše razočarane birače? Više niste oduševljeni Evropom, najavljujete raskid sa MMF...

- Nismo mi zaoštrili odnose ni sa kim, nego samo govorimo ono što mislimo da treba da bude pozicija države. Srbija mora biti iznad svega i pre svega, i ne mogu se naši nacionalni i državni interesi prodavati za račun nečeg virtuelnog i dalekog. Želimo da Srbija bude članica EU, ali želimo i da se poštuju naši interesi. Ekonomska politika Srbije treba da se vodi u Beogradu u korist države i njenog razvoja, a ne isključivo po uslovima koje određuje, a često i diktira MMF.


Ima li nesuglasica sa DS i možete li unapred da kažete da ćete ići u vladu sa njima?

- Ovo je vreme intenzivne kampanje i svaka stranka i koalicija se trude da iznese svoje stavove. Posle izbora se odlučuje o postizbornim savezima, kada građani daju svoj sud o strankama, o njihovoj politici i kada se prebroje svi glasovi. Onda se razgovara o vladi.


Naprednjaci vas nisu precrtali kao partnere. Hoćete li ići sa njima u savez, ako vam ponude saradnju? Spekuliše se i da su, navodno, Dačiću nudili da bude premijer...

- Već sam rekao, vlada se pravi posle izbora na osnovu rezultata, ali i saglasnosti ciljeva i programskih načela. Mi hoćemo da budemo prvi i da naša politika bude program vlade. Kada sam pre šest meseci rekao da Dačić treba da bude premijer, mnogi su to prokomentarisali zlurado. Sada već o tome govore sa poštovanjem. To samo po sebi dovoljno pokazuje koliko se situacija promenila i koliko poštuju i našu koaliciju i Dačića lično.


Sa kim ne biste ušli u vladu?

- Sa onima koji ne vode računa o građanima i rade protiv interesa Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.04.2012. 07:33
Sa kim ne biste usli u vladu? Sa onima koji ne vode racuna o gradjanima i rade protiv interesa Srbije! Sa kim je SPS bio u koaliciji?
Četvrtak 19.04.2012. 08:33
možemo mi da pričamo šta hoćemo ali penzioneri i paraziti koji rade po javnim preduzećima (negde oko 1.7 mil. ljudi) dobijaju povećanje penzija i plata od 3,8 % u maju... i izbori su rešeni... za 1.000 kinti u proseku... a srbija može slobodno da čeka opelo...
Četvrtak 19.04.2012. 09:36
Mislim da Dacicu ova pozicija odgovara najbolje koju sad obavlja,ali mislim I kao predsednik Srbije da bi se vec snasao.Dobro je sto se kandidovao.Imam poverenja I u njega I u Jadranku,Toma je prevrtljiv za Kostunicu neznam.Ostali vise manje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online