Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.04.2012.
01:47 >> 09:52h
Blic A

U štrajk stupa 10.000 lekara i farmaceuta

Oko 10.000 zdravstvenih radnika, članova Sindikata lekara i farmaceuta od danas će biti u štrajku zbog uredbe Vlade kojom se plate zaposlenih umanjuju za 10 odsto.

Lekari ističu da štiteći svoje interese štite i interese pacijenata
 

U saopštenju se navodi da sistem iz godine u godinu lekarima ostavlja manje vremena da se posvete pacijentima. 

Dr Dragan Cvetić, predsednik ovog sindikata, kaže da će poštovati minimalni proces rada zbog čega će lekari koji su u štrajku primati samo hitne slučajeve. U štrajku će biti lekari iz 22 zdravstvene ustanove u Beogradu, a neke od njih su četiri kliničko-bolnička centra, veći domovi zdravlja, Bolnica “Sveti Sava”, Porodilište “Narodni front”, klinički centri u Nišu, Kragujevcu, kao i pojedini zdravstveni centri širom Srbije.

"U vremenu opšte krize, nedostatka lekova i opreme, kada lekari specijalisti počinju masovno da odlaze iz zemlje, Vlada i Ministarstvo zdravlja donose Uredbu da osnovne plate u zdravstvu treba da se snize za 10 odsto", navodi se u saopštenju, uz konstataciju da lekari štiteći svoje interese štite i interese pacijenata.


Kao glavne razloge za štrajk SLFS navodi Uredbu o korektivnom koeficijentu kojom bi plate zdravstvenim radnicima bile smanjene na 90 odsto od sadašnjih mesečnih primanja.

- Prosečna plata u zdravstvu je oko 40.000 dinara. Lekarska plata je između 65.000 i 70.000 dinara, a skoro 80.000 zaposlenih je sa nižim stepenom obrazovanja čija je plata samo 25.000 dinara. U protekle četiri godine plata nam je uvećana za samo 8,7 odsto, pa je uredba Vlade o korektivnom koeficijentu nezamisliva - ističe Cvetić.

"Sve nas više pretvara u administrativne službenike koji unose podatke, šifriraju, tumače propise, uredbe, naredbe i pretnje, vodeći računa da, pre svega, treba da štitimo Fond za zdravstveno osiguranje i projekte Ministarstva zdravlja", saopštio je Sindikat. 

Ministarstvo: Štrajk je zastrašivanje zaposlenih tokom predizborne kampanje

U Ministarstvu zdravlja navode da je najavljeni štrajk zastrašivanje zaposlenih dok traje predizborna kampanja. Kako kažu, štrajk predstavlja pokušaj da se zaustave neophodne reforme u zdravstvenom sistemu uvođenjem sistema nagrade prema radu.

- Sve mere koje preduzimaju Vlada Srbije i resorno ministarstvo u zdravstvenom sistemu imaju za cilj da se doprinese boljem zdravlju građana, ali i da se stvore uslovi za nagrađivanje prema radu kao jedinom parametru koji uvodi sistem pravičnosti među zaposlenima u zdravstvu - navode u Ministarstvu.


Štrajk SLFS podržaće i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikat sestara i tehničara, kao i Nezavisni sindikat zdravstva.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.04.2012. 03:04
Ovo mora da je u dogovoru sa zutacima,oce da potamane penzionere i ucare lovu za njihove dzepove bez dna !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online