Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Petak 17.01.2014.
05:45
Beta A

“Pregovori sa EU šansa za srpsko zdravstvo“

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da Srbija ima veliku šansu da kroz pregovore o ulasku u Evropsku uniju svoj zdravstveni šistem podigne na viši nivo.

Slavica Đukić Dejanović

"Mislim da je to dobra vest za zdravstveni sistem Srbije. Mi ćemo morati da tražimo sredstva za to i dinamika kojom ćemo tu problematiku rešavati, određivaće jednog dana kada ćemo zaista biti u EU", rekla je ministrka zdravlja na jagodinskoj TV Palma plus.


Navodeći da je u budžetu Srbije za ovu godinu za zdravstvo izdvojeno nešto više od 13 milijardi dinara, ona je rekla da je to "suma koja će ipak omogućiti neke kvalitete u 2014. godini, pre svega na planu realizacije programa smanjivanja smrtnosti zbog karcinoma" i da će se raditi "na unapređenju zdravstvenog sistema, i smanjenju broja kardiovaskularnih bolesti".


Đukić Dejanović je istakla da srpsko zdravstvo ima dobre kadrove, ali da se često ulaže u školovanje lekara koji zatim odlaze u inostranstvo.


Nenaplativih 50 milijardi dinara!

Ona je naglasila da je problem što država duguje Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje više od 90 milijardi dinara, od čega je preko 50 milijardi nenaplativo.


"To govori o tome da se zdravstvo često prepušta sopstvenom rešavanju problema i da to nije dobro za građane Srbije. Finansijska disciplina mora biti bolja i reforme u Republičkom fondu moraju biti cilj", kazala je Đukić Dejanović.
 

Moramo i sami sebe da menjamo

"Očekivanja da zdravstvo može da bude drastično drugačije i bolje, a da naše obrazovanje vezano za očuvanje sopstvenog zdravlja, za nenarušavanje zdravlja sredine i ljudi, ostane na ovom nivou, nije realno", ocenila je Đukić Dejanović.

Kada je u pitanju korupcija, ministarka je rekla da postoje dokazi da je, kada ljudi pre podne rade za platu u zdravstvenim ustanovama a popodne rade dopunski rad, to značajan izvor korupcije.


"Ministarstvo je poslalo u Skupštinu predlog izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se ukida dopunski rad. Nadam se da ću vrlo brzo odbraniti taj stav pred poslanicima", kazala je ministarka.


Gde su lopovi: Za iste lekove 25 miliona € manje!?

Na sugestiju da građani smatraju da je zdravstvo korupmirano u segmentu snabdevanja lekovima, ona je odgovorila da je prva centralizovana nabavka lekova završena "transparentno" .


"Prva javna centralizovana nabavka lekova je završena bez ijedne primebde i ušteda je 25 miliona evra u odnosu na sredstava koja su prošle godine izdvojena za iste te lekove, a lekovi su poskupeli. Ovo je bilo zaista transparentno i sa tako velikim uštedama", objasnila je ministarka.


Govoreći o korupciji prilikom zapošljavanja u zdravstvu, Đukić Dejanović je u izmeni zakona o zdravstvenoj zaštiti, o kojoj će uskoro odlučivati skupština, piše da "direktor može da prima u radni odnos isključivo putem konkursa".


Ministarka je, u vezi sa oživljavanjem programa transplantacije, rekla da su za potrebe transplantacije, ne samo bubrega i jetre nego i srca, proširena prava osiguranika.


"Prošle godine imali smo 90 transplantacija, od toga 70 bubrega, 17 jetri i tri srca. Imali smo 40 donatora", rekla je Đukić Dejanović.

POVEZANE VESTI

Petak 17.01.2014. 08:04
Može ova ministarka u pokušaju da priča šta god hoće.Zdravstvo u Srbiji je uz sudstvo najkorompiranija kategorija,i nikakv ulatzak u eu to nemože da promeniti na bolje.
Petak 17.01.2014. 09:42
Jedna od najuticajnijih žena u Evropi je ovaj hohštapler. Milione je dobila da progura vakcinaciju, a mislim da radi i oko GMO. I ona mi neki psiholog i ministar zdravlja.
Petak 17.01.2014. 09:46
Ova zena je neverovatna!...prica o nekim stvarima koje su narodu manje vise bitne od onih koje treba da zaista sredi...ne treba narodu Evropa gospodjo draga da bi se zdravstvo sredilo koliko se unutar zemlje moze uraditi disciplinom i pravilnim rasporedjivanjem....U zdravstvu je cini se veci haos otkad si ti ministarka... pomisli samo treba li meni komsiluk da kaze ako mmi kuca nije cista ako ne umem da raspolazem i ekonomisem u svom domacinstvu?....iskoreniti korupciju i srediti ponasanje u zdravstvenim ustanovama moze onaj ko ima red u svojoj glavi..pocnite sa vama manite luksuz kojim ste okruzeni a zdravstvo u totalnoj nemastini i neredu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online