Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 16.01.2012.
12:30
Beta A

Jeremić: Prioriteti i Kosmet i EU

Srbija će nastaviti da ispunjava svoja četiri spoljnopolitička prioriteta, neophodne reforme bez obzira kada će Evropska unija postići konsenzus o daljim koracima u evrointegracionom procesu Beograda, rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Srbija ne menja ciljeve - Kosmet, EU i reforme na vrhu prioriteta
 

"Srbija će u 2012. posebno raditi na tome da Zapadni Balkan napreduje u miru i stabilnosti. Za harmonično napredovanje potrebno je da se nerešena pitanja tretiraju na način koji neće potkopati regionalnu bezbednost", rekao je Jeremić na otvaranju Pete ambasadorske konferencije u Palati Srbija.

Podsetivši da su spoljnopolitički prioriteti Srbije evropski proces, regionalna harmonija, pravično i održivo rešenje za Kosovo i produbljivanje ekonomske saradnje sa svetom, Jeremić je dodao da je centralna prepreka u postizanju tog strateškog imperativa neslaganje po pitanju Kosova.

"Principijelna pozicija Srbije se neće menjati. Naš ustavni imperativ je da ne odstupimo od fundamentalne posvećenosti održivom rešenju za Kosovo putem pregovora. Ono čemu ćemo težiti je rezultat koji će prihvatiti sve strane. To je jedini način da se dođe do održivog i dugotrajnog mira između Srba i Albanaca", rekao je on.

Jeremić je istakao da će diplomatski napori Srbije biti takođe usredsređeni na "održanje zdrave međunarodne klime, unutar koje tehnički dijalog Beograda i Prištine može da se nastavi".

On je dodao da je drugi važan kosovski prioritet srpske diplomatije u 2012. da se pridobije međunarodna podrška u vezi sa istragom o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji 1999. godine.

"Samo Savet bezbednosti UN može da uspostavi univerzalni mandat za sprovođenje istrage koja će biti sveobuhvatna kao što je to bilo u svim prethodnim slučajevima kada se radi o ozbiljnim ratnim zločinima na Balkanu", rekao je Jeremić.

Jeremić je ponovio četiri tračke za Kosovo predsednika Srbije Borisa Tadića - da se mora obezbediti održivo rešenje za sever Kosova, zaštititi srpske enklave na jugu Kosova, očuvati srpski identitet i verska baština na celom Kosovu i obezbedi privatna i ostala imovina.

On je ukazao da se Srbija suočava sa činjenicom da u mnogim delovima EU entuzijazam za proširenje bledi.

U Beogradu se održava Peta ambasadorska konferencija kojoj prisustvuje veliki broj ambasadora Srbije u svetu, a specijalni gost je portugalski ministar spoljnih poslova Paulo Portaš.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.01.2012. 12:38
Jedva cekam da se j...na eu raspadne...
Ponedeljak 16.01.2012. 13:27
zar nije onaj jeremic....poturicko unuca nurije pozderca?
Ponedeljak 16.01.2012. 13:13
Jeremija pali topa...zatresla se sva Evropa...NIKADA U EU.Dogodine u Pristini!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online