Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.02.2018.
11:58
Vestionline, Tanjug A

Han: Sporazum o normalizaciji prazan papir - ne znači priznanje Kosova

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han istakao je danas u Beogradu da pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji mora biti usvojen do pristupanja, ne znači priznanje, odnosno da EU nema unapred pripremljeno rešenje, već sve zavisi od ishoda dijaloga, i da je "papir potpuno prazan".

Tanjug
Dijalogom doći do rešenja: Johanes Han

Zbog pouke iz prošlosti, EU neće prihvatiti nijednu novu članicu bez prethodnog rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja, podsetio je Han na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU?", navodeći da ne postoji vremenski okvir za rešavanje tog pitanja do 2019, već da taj sporazum treba da bude zaključen do pristupanja Uniji.

- Ne želim da prejuduciram ishod dijaloga Beograda i Prištine. Dijalogom treba doći do rešenja koje bi dovelo do pravno obavezujućeg sporazuma. Ima mnogo mogućnosti za rešenje i preuranjeno je govoriti o konkretnoj soluciji - rekao je Han odgovarajući na pitanje da li pravno obavezujući sporazum, koji traži EU, znači priznanje nezavisnosti.

- Još uvek je potpuno prazan papir - podvukao je evropski komesar.

Evropska perspektiva za Srbiju, ali i Kosovo

Istovremeno, on naglašava da su normalizacija odnosa sa Prištinom i rešavanje bilateralnih pitanja samo dodatni elementi, koji ne mogu biti kompenzacija za ispunjavanje drugih obaveza.

- Sve mora da se uradi i to je jasno iskazano u strategiji - naglasio je Han, ukazujući da EU neće popustiti ni po kojem pitanja, odnosno uslovima koji su dobro poznati.

On je istakao da Strategija daje evropsku perspektivu i Kosovu.

- Mislim da bi na Kosovu trebalo da to smatraju motivacijom da rade na pravno obavezujućem sporazumu. Do sada je iz Prištine od mnogih uvek govoreno da čitav dijalog koristi samo srpskim interesima, i da je pozitivan ishod u interesu evropskih aspiracija Beograda. Sada je Strategija jasna da je napredak u dijalogu i u interesu Kosova, i da mora postojati pozitivno rešenje, jer samo ono otvara put Kosovu ka Uniji. Treba to tako da bude shvaćeno i da stimuliše i ubrza dijalog - poručio je Han.

Ceo proces se, kako ukazuje, zasniva na zaslugama i važno je podsetiti da to ne znači da svi moraju istovremeno da se pridruže, već onda kada budu spremni, ali treba im pružiti pravednu priliku.

Istakao je da 2025. datum koji je navela Evropska komisija u svojoj strategije, jeste indikativni vremenski okvir, a da bi se on dostigao neopodno je čitav proces završiti do 2023.

- To sada zvuči daleko, ali kada se sagleda šta sve treba uraditi na održiv način, to je veoma kratak rok - smatra evropski komesar.

Poručio je da pristupni pregovori nisu samo puki pregovori, u kojima se preuzimaju pravna tekovina, štihliraju stavke na planu, već je to proces.

Region da radi na pomirenju

On je podsetio da sve zemlje članice moraju jednoglasno da prihvate novog člana, ali da EU radi na institucionalnim reformama koje su potrebne unutar Unije, među kojima je i predlog za usvajanje odluke na osnovu kvalifikovane većine.

Han je naglasio da treba gledati u budućnost, ali da je važno da region radi i na pomirenju. 

- Mora da postoji jasno razumevanje i među liderima EU da su održivo pomirenje i stabilizacija regiona mogući samo ako sve zemlje Zapadnog Balkana budu deo Unije. Zato je važno da lideri daju doprinos tim naporima, podržavaju ih, i da se zemlje regiona ne blokiraju na putu ka EU - kazao je evropski komesar.

Kada je reč o situaciji sa medijima u Srbiji, Han je rekao da postoje određene manjkavosti, kao i u mnogim drugim državama, ali da to nije povezano samo sa političkom, već pre svega sa ekonomskom situacijom.

Objasnio je da treba organizovati finansiranje koje bi omogućilo rad nezavisnim medijima, a da za to postoje primeri drugih zemalja, dodajući da nijedno rešenje nije savršeno, ali može poslužiti kao primer.

Han je, osvrnuvši se na izveštaje o napretku zemalja regiona, planirane za april, rekao da oni ostaju iste sadržine, uz jasnu strategiju da se ukaze gde su propusti i šta treba uraditi, daju smernice i iznose očekivanja EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online