Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 21.12.2011.
20:57
Vestionline A

Da su izbori danas SNS bi pobedio

Ako bi se ovih dana održali izbori skoro polovina birača ne bi izašla na glasanje, a polovina koja bi glasala dala bi prednost Srpskoj naprednoj stranci u odnosu na Demokratsku stranku, pokazalo je istraživanje javnog mnenja Agencije Partner Consluting.

Naprednjaci trenutno vode, mada se njihovi glasači ne nadaju mnogo da će im izbori doneti boljitak

Prema ovom istraživanju, obavljenom telefonskom anketom u periodu od 10. do 19. decembra na uzorku od 1.600 ispitanika prednost SNS-a u odnosu na DS je sedam procentnih poena. Ispod njih je Socijalistička partija koja bi u ovom momentu osvojila 9,5 odsto glasova - što je značajno bolja pozicija nego u brojnim prethodnim istraživanjima.

Demokratska stranka Srbije, Liberalno demokratska partija i Srpska radikalna stranka trenutno prelaze cenzus, dok ostale stranke na današnji dan to još uvek nisu obezbedile, rezultati su ovog istraživanja.

Kako se napominje u ovom istraživanju približavanje datuma izbora vodiće povećanju aktivnog biračkog tela, ali kako je dosadašnje iskustvo pokazalo to ne bi trebalo da utiče na promenu u odnosu snaga. 

Istraživanje agencije Partner Consluting bavilo se i pitanjima Evropske unije, mišljenjem građana o nedobijanju kandidature za EU, kao i uticajem situacije na Kosovu i Metohiji na evrointegracije.

Direktor Agencije Partner Consulting Miroslav Šutić rekao je na konferenciji za novinare da bi rezultati istraživanja bili isti i da ono nije obavljeno odmah posle odlaganja kandidature za članstvo u EU. On je objasnio da se stavovi građana bitno menjaju kada se u celokupni kontekst uvede i problem Kosova.

Čak više od polovine anketiranih, kako je rekao, smatra da je odlaganje kandidature loše, ali vrlo malo njih, samo devet odsto, vidi barikade kao glavni razlog odlaganja. Građani, uglavnom, veći značaj pridaju neuspelim državnim pregovorima, objasnio je Šutić i napomenuo da 73 odsto anketiranih vidi Kosovo kao uslov za kandidaturu. Samim tim, dodao je Šutić, više od polovine njih (60 odsto) navodi da, u tom slučaju, Srbija ne bi trebalo da bude član EU.

Ukoliko bi se danas održao referendum o pitanju članstva Srbije u EU, 52 odsto ispitanika je reklo da bi glasalo "protiv", a 28 odsto "za" priključenje, dok je 20 odsto reklo da ne zna ili je odbilo da se izjasni o tom pitanju.

Kada je reč o predstojećim izborima, 38 odsto ispitanika odgovorilo je da oni verovatno ne bi doveli do poboljšanja situacije u Srbiji, dok 23 odsto smatra da izbori uopšte ne bi poboljšali aktuelnu situaciju.

Prema Šutićevom objašnjenju, građani na krizu u državi gledaju iz ličnog ugla i perspektive, pa nezaposlenost i siromaštvo vide kao dva glavna problema. "Kosovo je na margini, jer to ne utiče direktno na ekonomsku situaciju pojedinca", dodao je Šutić, pozivajući se na istraživanje.

Istraživanje je pokazalo i da je najviše optimizma da će izbori doneti boljitak pokazali simpatizeri Demokatske stranke, a ubedljivo najveći pesimisti su simpatizeri i glasači LDP-a, dok su glasači SNS-a najoprezniji.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.12.2011. 21:07
Istraživanje je pokazalo i da je najviše optimizma da će izbori doneti boljitak pokazali simpatizeri Demokatske stranke. Ово ми личи као пристрасно.Нисам видео оптимизам код неуспешних људи.
Sreda 21.12.2011. 22:21
Smešno. DSS,SRS i DVERI to je realnost.Ostalo vodi u definitivnu propast.
Sreda 21.12.2011. 21:37
verovatno je to i tačno....na žalost... kao što je tačno da se velika većina građana pomirila sa izdajom i prodajom KiM... a ta većina će biti aktivna i "napredna" na sledećim izborima...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online