Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 29.01.2014.
18:35
Beta A

Politika kao i ljubav - raskidamo, pa se mirimo

Predstavnici pet najvećih političkih partija Srbije danas su za okruglim stolom u Beogradu razgovarali o predstojećim prevremenim poslaničkim izborima, o koalicijama - bivšim i budućim, kao i o odnosima dosadašnjih partnera u Vladi Srbije, pre svega SPS i SNS.

Na skupu pod nazivom "Šta treba učiniti da svi u Srbiji žive bolje", u novinskoj Agenciji Tanjug, predstavnici SNS, DS i LDP su rekli da pregovaraju s  potencijalnim koalicionim partnerima, SPS kaže da se sprema za izbore s proverenom "koalicionom formulom", a DSS da izlazi samostalno, da izmeri svoju snagu.

O koaliciji sa SPS-om tek posle izbora: Igor Mirović

Srpska napredna stranka će o postizbornoj koaliciji sa socijalistima razmišljati nakon izbora, kada se utvrde snage i ukrste programi, dok socijalisti smatraju da će sa SNS tada "početi ljubav ispočetka".

"Nakon dobrovoljnog raskida vlasti, počećemo ljubav ispočetka, nakon izbora, sa SNS'', rekla je Vukomanović.

Pošto je na skupu pomenut "pad vlade", potpredsednica SPS Dijana Vukomanović je rekla da taj termin "ne postoji", kao ni "skraćivanje predsedničkog mandata" - što je svojevremeno rekao bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Vukomanović je rekla da se sada radi o "dogovoru" i o "dobrovoljnom prestanku rada Vlade".

Potpredsednik SNS Igor Mirović prethodno je rekao da su Srbiji izbori potrebni "radi nove snage koja će ekonomski brod Srbije provesti kroz velike krivine".

Po njegovim rečima, SNS će o koaliciji sa SPS razmišljati tek nakon izbora, kada obe stranke utvrde svoje snage i ukrste planove. Mirović je rekao da će "za koji dan" biti poznat definitivan odgovor na pregovore koje SNS vodi s nekoliko političkih stranaka, a pre svega s partijom SDPS Rasima Ljajića.

SNS, kako je naveo, želi da demonstira otvorenost i demantuje tvrdnju DS da su ovo "izbori za jednog čoveka i za promociju jedne stranke". Cilj SNS je da posle izbora formira što širi front koji će što više partija okupiti oko "našeg programa i posvećenosti reformama", kazao je on i ocenio da reforme mogu biti ušpešne samo ako se postigne širi politički dogovor, te SNS zato želi i što više svojih poslanika u Skupštini Srbije.

Vukomanović rekla je da je samo koalicija SPS-JS-PUPS u dva izborna ciklusa održala jedinstvo koje će opstati, jer, posle izjave Dragana Markovića o tome, očekuje da i PUPS potvrdi ostanak u koaliciji.

Demokratska stranka, po rečima portparolke Aleksandre Jerkov, namerava da formira "što širi blok onih koji žele da se suprotstave svemu lošem što se u Srbiji danas dešava", a pre svega koaliciji koju okupljaju SNS i njen lider Aleksandar Vučić.

SNS je neprihvatljiv partner jer DS "ne može da sarađuje sa onima koji izlaz iz krize traže u otpuštanju ljudi, smanjenju plata i povećanju poreza na hranu", rekla je Aleksandra Jerkov i navela da je počasni predsednik DS Boris Tadić demantovao da učestvuje u osnivanju novog "demokratskog bloka".

Potpredsednik LDP Bojan Đurić rekao je da su u toku razgovori liberala s Ligom socijaldemokrata Vojvodine, a sigurno je da će LDP i dalje biti u koaliciji sa Socijaldemokratskom unijom Žarka Koraća i Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata.

Đurić je oštro negodovao zbog tvrdnje o razgovorima LDP i Borisa Tadića i dodao da LDP "ne pristaje na takav način komunikacije", i ukazao "da nikakve razgovore nisu vodili i neće (ih voditi)".

"Mislim da ne postoji ništa tužnije na srpskoj političkoj sceni nego kad bivši predsednik Srbije Boris Tadić nekome drugom zamera nemanje kičme i hrabrosti. To je ponižavajuća situacija za sve u ovoj zemlji - to je bio naš predsednik. Ali mi ćemo tu priču zatvoriti: nema govora o takvom modelu", rekao je Đurić.

Član Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić ponovila je da će DSS samostalno nastupiti na izborima, zalažući se, kao i dosada, za "političku neutralnost Srbije" kojoj su izbori potrebni jer joj preti "ekonomski slom". Rašković Ivić je rekla, komentarišući raspisivanje izbora, da je dolazići na današnji skup, u autobusu čula komentar: "Koštunica je vratio mandat narodu, a Dačić Vučiću".

POVEZANE VESTI

Sreda 29.01.2014. 18:38
DSS izlazi samostalno da izmeri snagu..... i odlazi u istoriju... tiho i lagano.... Samo DVERI! I TAČKA !!!
Sreda 29.01.2014. 20:28
"Politika kao i ljubav - raskidamo, pa se mirimo" Politika je qrva - ko više plati, taj se klati
Sreda 29.01.2014. 19:11
Ekonomski pokret je jedini izlaz za ovu zemlju,Samo da to narod primi k znanju.A moguca je i saradnja sa Dverima ostali su svi na drugoj strani.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online