Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 15.11.2011.
12:13
Z. Mirković - Vesti A

Katolici poklanjaju crkvu Srbima

Bečki nadbiskup kardinal Kristof Šenborn pobedio je u sporu oko poklona crkve Nojlerhenfeld vernicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), pošto je Vatikan odobrio ovaj poklon.

Postaje hram SPC: Crkva Nojlerhenfeld

Vatikan je odobrio da se crkva pokloni Crkvenoj opštini "Sveti Sava" i odbacio je žalbu rimokatoličkih vernika koji su protestovali protiv poklona i tražili mišljenje poglavara svoje crkve.


Nedeljama se čekalo na odluku Vatikana, koji je čak prekoračio sam sebi zadat rok od 30. septembra.
Šefica službe bečke nadbiskupije Veronika Priler-Jagentojfl obratila se pismom vernicima, koje je u nedelju objavljeno na sajtu crkve Nojlerhenfeld.


"Mogu da saopštim da je danas dospela odluka kongregacije sveštenstva koji odbacuje žalbu i potvrđuje dekret nadbiskupa. Kardinal Šenborn će narednih dana zvanično stupiti u kontakt sa savetom vernika oko crkve Nojlerhenfeld i u direktnim razgovorima tražiti rešenje za dalje korake", stoji u pismu.
"Za većinu vas će odluka iz Rima biti razočarenje. Molim vas, međutim, da i dalje pomognete u pronalaženju dobrog puta za opštinu Nojlerhenfeld", dodala je ona.


Vernici oko crkve Nojlerhenfeld, većinom Poljaci, su preko godinu dana svim snagama pokušali da ospore odluku o poklonu "njihovog" hrama SPC.
Između ostalog oni su organizovali demonstracije i na kraju su poslali i žalbu Vatikanu protiv dekreta nadbiskupije.


Kardinal Šenborn planirao je spajanje parohije Nojlerhenfeld sa onom crkve Maria Namen još 30. juna. On je svoju odluku o predaji hrama SPC obrazložio time da u Beču postoje 172 rimokatoličke crkve za oko 750.000 katolika, a da istovremeno SPC ima svega tri hrama za oko 150.000 vernika.


Odluka Vatikana da stane iza kardinala Šenborna za njega je važna i zbog planiranih strukturalnih reformi u crkvi, kao i spajanju parohija koje planira nadbiskupija.
 

Ima mesta za 1.000 vernika


Rimokatolička nadbiskupija u Beču i Srpska pravoslavna crkvena opština u glavnom gradu Austrije potpisale su, početkom godine ugovor o poklonu rimokatoličkog hrama u Nojlerhenfeldu. Nova crkva zameniće dosadašnji hram Uspenija presvete Bogorodice u 17. kvartu, koji po veličini nije odgovarao potrebama vernika.


Hram u Nojlerhenfeldu, posvećen presvetoj Bogorodici, izgrađen je između 1733. i 1753. godine pod rukovodstvom neimara Andreasa Petrolda i Volfganga Hilebranda. Hram koji crkvena opština dobija na poklon daleko je veći od aktuelne crkve i može da primi preko 1.000 vernika.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.11.2011. 12:40
И сада треба да поверујемо како су католици добри, па нам " поклањају" цркву, па у знак захвалности да позивемо папу у Србију? Само неко је заборавио калико су наших цркава срушили исти ти католици оличени у хрватима, немцима, американцима, њихових шуптарских пријатеља и осталих? Ма и цео Ваткан да нам дају мало је за сва зла које нам је нанела ова нацистичка вера.
Utorak 15.11.2011. 13:30
Погрешан наслов. Цркву поклања папа и бечки надбискуп. Остали католици су се изјаснили да су против.
Utorak 15.11.2011. 15:49
Niko ne pominje kome su te crkve pripadale ranije! Niko ne pominje gde su 20 hramova koji su pripadali SPC u Becu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online