Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
05:16
Z. Mirković - Vesti A

Hramovi u Austriji dupke puni

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, uz prisustvo značajnog broja vernika, u nedelju je proslavljen najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Z. Mirković
Hram Vaskrsenja Hristova

Služenju prve ponoćne praznične svete liturgije u subotu uveče prisustvovalo je više stotine vernika u sva tri hrama srpske pravoslavne crkve u Beču.

U ponoć između subote i nedelje u hramovima Svetog Save, Uspenija Presvete Bogorodice i Vaskresenja Hristova u Beču vernici su prisustvovali bdenju i pratili tradicionalni ophod oko crkvi.
Slavljenje Vaskrsa počelo je jutarnjom vaskršnjom liturgijom u nedelju na sam dan ovog najvećeg hrišćanskog praznika koji predstavlja Hristovu pobedu smrti i vaskrsenje, a liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika, pošto je, za razliku od prošle godine srpski Vasrks pao nedelju dana posle katoličkog, pa deca nisu bila na raspustu, te su naši zemljaci ostali u Austriji.

Nakon služenja Vaskršnje liturgije podeljena su vaskršnja jaja, a proslavljanje Vaskrsa nastavljeno je tradicionalnim međusobnim kucanjem ofarbanim vaskršnjim jajima pozdravljanjem: "Hristos Voskrese - Vaistinu Voskrese" i prazničnim trpezama u krugu porodice.
Na trpezi se našla i tradicionalna vaskršnja pečenica, koju su mnogi, pošto je bilo lepo vreme, pripremali na javnim mestima predviđenim za roštiljanje u Beču.

Tako su o ranih jutarnjih sati u Draše parku u Beču na "radnom zadatku" bili Zijo Mratinković, Bora Trailović, Micin Miroslav, Dragan Lalić i Mika Đorđević.

Z. Mirković
Raduju se prazniku: Dijana, Vasilije i Tara Đuričić

Deca ukrasila trpezu

U domu porodice Đuričić iz Beča Vaskrs je proslavljen po srpskom običaju.

Roditelji Dejan i Dijana, sa mališanima Vasilijom i Tarom farbali su jaja i dekorisali vaskršnjim ukrasima, koje su napravila deca, prazničnu trpezu.

-Mi tradicionalno za naš Uskrs farbamo jaja i postavljamo prazničnu trpezu-objasnila je Dijana dodajući da se deca ovom prazniku mnogo raduju i posebno "nadmetanju" u             kucanju jajima.

- Svake godine se nas više prijatelja okupi, posebno kada je lepo vreme kao sada, i zajedno pečemo vaskršnju pečenicu. To druženje ima posebnu draž - kaže Dragan Lalić dodajući da potom sa svojom porodicom svi proslave Vaskrs i narednih dana nastave i zajednički da slave ovaj veliki praznik.

Pored vaskršnje pečenice prazničnu trpezu krasila su farbana i šarana jaja, koja ponajviše raduju najmlađe članove porodice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online