Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.05.2011.
19:10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Sabor SPC: Menja se sastav celog Sinoda?

Sveti arhijerejski sabor (crkvena skupština), koji zaseda u Patrijaršiji SPC u Beogradu, mogao bi, na insistiranje nekih učesnika, narednih dana da zauzme stav da se u sastav Sinoda (crkvene vlade) izaberu četvorica drugih članova iz episkopata, umesto sadašnjih: mitropolita Amfilohija Radovića i episkopa bačkog Irineja Bulovića, zahumsko-hercegovačkog Grigorija Durića i dalmatinskog Fotija Sladojevića, jer je ovoj četvorici istekao dvogodišnji mandat.

Mada crkveni propisi predviđaju da se zbog održavanja kontinuiteta u radu, na svake dve godine zamenjuju po dva člana rotirajućeg Sinoda, pojedini sagovornici "Vesti" iz vrha SPC smatraju da ne bi bio napravljen propust da se izaberu sva četiri nova člana.

Sveti arhijerejski sabor


- Ustav SPC način popune Sinoda precizira u regularnoj situaciji, odnosno pod uslovom da dvojici članova Sinoda nije istekao mandat. Pošto mi imamo nasleđeno neredovno stanje da su nam, zbog bolesti a zatim i smrti prethodnog patrijarha Pavla, iste osobe u članstvu Sinoda već tri ili četiri godine, prema mišljenju nekih vladika trebalo bi napraviti rez i izabrati kompletno nov sinodski saziv.

Sinodom ionako predsedava patrijarh, koji je jedini stalni član Sinoda, te je forma kontinuiteta zadovoljena – pojašnjava izvor "Vesti" blizak sveštenom saboru.


Drugi sagovornik iz saborskih krugova smatra da ta ideja neće proći glatko, jer ima otpora među onim vladikama koji i mimo crkvenih propisa zagovaraju stalnu (doživotnu) sinodsku postavku i jaku centralističku vlast crkvene vlade, uz sužavanje eparhijskih autonomija i ograničenje autonomnog delovanja nadležnih episkopa.


- Patrijarh Irinej (Gavrilović) predlaže sinodalce. To je njegovo neprikosnoveno pravo i neophodno je da se pre svih on saglasi da se Sinod popuni sa četiri nova člana. Konsultacije sa patrijarhom zagovornika novog sinodskog saziva još nisu završene – prenose upućeni u saborska dešavanja.

Vladika bački: Ništa konkretno


Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve danas je, drugog dana zasedanja, odredio koje najvažnije teme i problemi treba da budu raspravljani, ali za sada nema konkretnih odluka jer je još rano, izjavio je saborski i sinodski portparol vladika bački Irinej Bulović u svom obraćanju medijima.

 

Novinarima nije dopustio da postavljaju pitanja već je on samo ispričao, ne rekavši ništa konkretnije, da su u ponedeljak, prvog dana zasedanja, svi prispeli predmeti podeljeni saborskim odborima i osobama koji treba da ih proučavaju i referišu da bi Sabor mogao o tome da raspravlja i donosi meritorne odluke.

 

Rekao je takođe da je određeno i "o kojim važnim temama i problemima treba raspravljati direktno, plenarno, bez prethodne analize saborskih odbora".

 

Najavio je da će na kraju zasedanja Sabora biti izdato saopštenje za javnost i organizovana konferencija za novinare.


Ukoliko se ne postigne dogovor o kompletno novom sazivu Sinoda, najverovatnije će samo mitropolita Amfilohija Radovića i vladiku Grigorija Durića zameniti nova dva člana, dok bi od starog saziva još dve godine u Sinodu ostali episkopi Irinej Bulović i Fotije Sladojević, mada je i njima istekao mandat.


Među potencijalnom dvojicom kandidata za Sinod, do sada nezvanično su pominjani vladika šumadijski Jovan, budimljansko-nikšićki Joanikije i timočki Justin.

Naši sagovornici podsećaju pak da je praksa da u svakom sazivu crkvene vlade bude i jedan mitropolit, te da je, od raspada SFRJ, poželjno da jedan član Sinoda bude iz Srbije, drugi iz Crne Gore, treći iz Hrvatske, a četvrti sa prostora BIH (uključujući i Republiku Srpsku).

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2011. 23:27
Испод оне слике горе,требало је да напишу:Видећемо ко је вера а ко невера!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online