Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.05.2011.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Beograd pušta probne balone

Srpski političari pokušavaju da formulišu politiku prema Kosovu u sadašnjim okolnostima, za razliku od 2007. i pregovora u Beču kada nikakva politika nije postojala. Sve se češće čuju ideje o podeli Kosova i to isprva od šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića, a onda i od zamenika premijera Ivice Dačića. Na delu je puštanje probnih balona, smatra Predrag Simić, diplomata i profesor na Fakultetu političkih nauka. Ali Vlada je demantovala da je ta izjava deo njene politike.

Predrag Simić, diplomata i profesor FPN
 

- Možda zasad i nije, verujem da je Dačić izneo stav svoje stranke ili lični stav. Kad je neko potpredsednik Vlade ne može imati privatni stav javno izrečen. Sve se pažljivo meri i tumači kao politika stranke ili države, tim pre ako je reč o stranci u vlasti. Ipak, sve ukazuje na to da se u Beogradu ozbiljno razmišlja o podeli Kosova. Ali, ta ideja o ujedinjenu tri opštine severnog Kosova sa Srbijom i priznanje ostatka kao nezavisne države ima svoje posledice i ona je veoma opasna.
 

Pogled iz Banjaluke

I Milorad Dodik misli da je podela Kosova jedino održivo rešenje?
- Interesi Banjaluke i Beograda nisu u saglasju. Republici Srpskoj bi takvo rešenje veoma odgovaralo jer cilj Dodika nije jedinstvena BiH, dok Beograd vodi politiku jedinstvene Srbije. To su različite politike u pogledu principa.

Zbog čega je opasna?
- Zato što bi se otvorilo pitanje razmene teritorija. Albanci bi sutra prihvatili tu ideju, samo ako je i Beograd zvanično predložio, ali bi onda tražili i da se opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa daju Kosovu. Otvorila bi se velika i teška regionalna pitanja, poput raspada BiH, podele Makedonije, a tu je i problem Sandžaka.


Verujete li u tezu da bi neko iz međunarodne zajednice, možda i SAD podržale podelu Kosova?
- Na izjavu Borka Stefanovića hitno je reagovao zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen, odbijajući svaki razgovor o granicama Kosova. Za Amerikance je podela neprihvatljiva jer smatraju da bi ona izazvala podelu BiH i Makedonije, kao i da bi to bio uvod u nove devedesete.


Da li mislite da su Amerikanci odustali od takozvanog "vatikanskog modela za Kosovo"?
- Oni su o tome razmišljali. Vatikanski model predviđa da Srbiji pripadnu tri opštine na severu i kontrola nad crkvama, kao što je to regulisano između Vatikana i Rima, a ostatak Kosova bi Srbija priznala i ne bi pravila smetnje za prijem u UN.


Na kojoj je poziciji sada međunarodna zajednica, pre svega država EU i SAD koje podržavaju nezavisnost Kosova?
- To je i dalje Ahtisarijev plan. Sever može dobiti specijalni status, zajednicu opština, specijalne veze sa Srbijom, ali ostaje u okviru kosovske države. Niko značajan na Zapadu nije se udaljio od toga.
 

Nema dogovora bez Srbije

Da li je insistiranje na pregovorima ipak priznanje međunarodne zajednice da se jednostranim potezima ne može ostvariti stabilnost?
- Očekivalo se da će proglašenje nezavisnosti proći mnogo lakše, ali je Srbija ipak blokirala dalja priznavanja, Rusija je blokirala prijem Kosova u UN. U vreme samoproglašenja nezavisnosti smatralo se da nije potrebna saglasnost Srbije za rešenje Kosova, ali se došlo do zaključka da je ipak, zarad konačnog rešenja kosovskog pitanja, potrebno postići saglasnost s Beogradom.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2011. 12:05
zbog kosova i metohije a i sveukupne politike, oni ce puci kao balon. narod ce ih probusiti. neka duvaju...
Utorak 17.05.2011. 12:18
"Vatikanski model za Kosovo" predvidja da tri opštine i kontrola nad crkvama pripadnu Srbima! Pa zar sad nije jasno ko stoji iza cele ove ujdurme koju su napravili na balkanu. Sledstveno tome može se slobodnije razmišljati o razlozima zbog kojih je Vatikan predložio ovaj model. S obzirom da znam kako Vatikan posluje ondosno kakvim se sve moćima i uticajima služi, ovo očigledno ima za cilj jačanje pozicija na našem "duhovnom tržištu" i povećavanje broja klijenata (čitaj: vernika!) U duhovnoj terminologiji Vatikan to zove "širenje prave (rimokatoličke) vere na istok", a mi to zovemo "pokušaj unijaćenja Pravoslavlja ovog prostora kroz širenje lažnog ekumenizma i jeresi" Čuvajmo Pravoslavlje!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online