Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 18.03.2011.
01:13
Blic, Danas A

Cvetković cenzuriše ministre!

Vlast cenzuriše ministre! Ova informacija bacila je u drugi plan prvu sednicu rekonstruisane Vlade. Ministri su mogli samo da klimaju glavom dok je premijer govorio, dajući im uputstva šta smeju da govore u javnosti.

Mirko Cvetković, premijer Srbije
 

Šta se tačno zbivalo iza zatvorenih vrata rekonstruisane Vlade i kako to ona sada funkcioniše može da se nasluti iz činjenice da su dva intervjua sa ministrima te Vlade u dnevniku “Danas” povučena u fazi autorizacije, neposredno pred zaključenje broja.


- Neko ih je stopirao - rekao je za “Blic” Zoran Panović, glavni urednik lista “Danas”.


Srbija još u dobu komunizma

Disciplinovanje Vlade na ovaj način za njega je još jedan dokaz da Srbija nikada nije izašla iz komunizma, i da iako u ovom trenutku u njoj ne egzistira samo jedna partija, efekti su isti, jer “više njih je u jednoj“.


- Nju opskrbljuje ogroman broj menadžera za odnose sa javnošću, konsultanata, sekretara i to ova država ne može više da izdržava. Sve to funkcioniše kao glomazan, težak mehanizam i vi ne znate kome treba da se obratite da biste dobili intervju. Neka kažu da Vladu ne vode ministri i njen predsednik, nego neki centri moći. Neka tačno kažu ko su oni, pa da razgovaramo s njima - naveo je Panović. 

Kako piše “Danas“, prema nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o Vladi Srbije, članovi izvršne vlasti su dužni da u javnosti izražavaju i zastupaju stavove vlade. Posebno je naglašeno da tu obavezu ima i ministar koji je glasao protiv neke odluke. Takođe, članovi vlade, državni sekretari ili direktori posebnih organizacija i službi ne smeju da budu anonimni izvori novinarima.


Šabić: Mora da se ima mere

Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, rekao je za “Danas“ da je autonomno pravo da državni organi uređuju način na koji žele da komuniciraju s javnošću.


- Tačno je da smo imali primere soliranja političara u obraćanju medijima, ali suprotstavljanju tome mora da se ima mere - ocenio je Šabić.

On je ukazao da ne može da ima uticaj na to kako će mediji dobijati izjave, mišljenja ili intervjue od političara.


- Međutim, kada je reč o informacijama od javnog značaja, koje su sadržane u određenim dokumentima, tu kodeks o ponašanju članova vlade ne može da ima važnost - zaključio je Šabić.


Potpuni skandal

Advokat Slobodan Kremenjak, konsultant prilikom pisanja više medijskih zakona, istakao je za “Danas“ da su najnovije odredbe iz Zakona o vladi “neprihvatljive” i “potpuni skandal”, kao i da treba preispitati da li su u suprotnosti sa Zakonom o informisanju. 

- Nije dobro obavezivati ministre i druge državne funkcionere, jer je to svedočanstvo nepoverenja u njihov rad. U svakom slučaju, moguće je pokrenuti ocenu ustavnosti ovakve odluke - rekao je Kremenjak.

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 12:41
Dobro je to kapetan Cvele uradio, da onaj kapetan na Titaniku nije naredio orkestru da svira do kraja možda bi nastala panika neviđena. Samo mirno i dostojanstveno, bez istrčavanja i lupetanja da dole u lađi nešto brboće sve jače.
Petak 18.03.2011. 06:00
Kao da bi nesto dobro rekli i uradili i bez cenzure. Najvaznije je ne pricati o gladi i siromastvu,zabranjena tema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online