Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.03.2011.
05:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Ne dam Javor da izbrišu

Za svojih sedam i po decenija života bio je Desimir Vukosavljević: akcijaš, omladinski aktivista, delegat u Skupštini opštine Novi Pazar, šef mesne kancelarije u Rajetićima, odbornik, kandidat za poslanika.... Borio sa bar pet decenija za spas Rogozne, za zaustavljanje seoba, za bolji život, za povratak odseljenih.... Nema vrata na koja nije kucao, od Novog Pazara do Beograda, bio je i kod Stanka Radmilovića, Dušana Mihajlovića, Slobodana Miloševića, Zorana Đinđića.... Niša nije pomoglo.

Rogozna je danas prazna, čak 75 odsto stanovništva "moralo je da ode", pust je i Desimirov Javor, gde je on je jedini stanovnik i gde je nekada živelo 350 duša, a nastavu u školi pohađalo je više od stotinu đaka.

Napuštena kuća na Rogozni

Neka druga sela, poput Smilovog Laza, Lukovog Dola, Jablanice, Zlatara, Zlatišta, Drajinovića, Junaka i Medenovca, već su ostala bez stanovnika i "izbrisana sa spiska živih", Javor još opstaju samo zahvaljujući Desku.

Zvala su me deca u Kragujevac, mogao sam još davno da se pokupim i da i moj Javor "izbrišemo" sa "karte živih".

Samuje na planini: Desimir Vukosavljević (desno)

Nisam hteo da odem, ostaću ovde dok god budem mogao, dok me noge i snaga drže, kad padnem, kad me pozovu na onaj svet neće više biti ni mene ni mog Javora, a ja se bojim, kakvu vlast imamo, ni moje Rogozne, a ko zna: ni Raške oblasti - priča sa setom Vukosavljević i naglašava da mu je najteže zimi kad ne može da ode do komšija iz obližnjih sela, niti komšije mogu do njega.

Mislio sam da nas Tito namerno tera i da ništa neće da učini za Rogoznu, potom je došao Milošević, učinilo mi se da nas razume, slao je ovamo Mihalja Kertesa, nešto i započeo, ali na kraju ništa nije uradio.

Obećavali su i ovi iz DOS-a, poneti tim obećanjima glasali smo za Rasima Ljajića, ali se ponovo ništa nije promenilo, kao da se i sam bog zaverio protiv Rogozne - ističe Vukosavljević.

Preci bili pametniji


Neverovatno je da su za zlato na Rogozni znali i Nemanjići i da su ga stotinama godina kopali i topili.

 

Na mnogim lokalitetima još stoje ostaci tih improvizovanih rudnika i topionica, a sela na Rogozni još nose nazive poput Zlatara, Zlatišta, Zlatoroga, Zlatnog kamena, Zlatnog Laza, Zlatarevine....

Poput drugih preostalih žitelja Rogozne, i Desimir Vukosavljević se silno obradovao kada su na planini otkrivene ogromne rezerve: bakra, srebra i zlata i kada je, vrhom planine, počela izgradnja asfaltnog puta Zubin Potok - Novi Pazar.


Kad sam ovde video strance da traže rudu, mislio sam: "Evo, dođe i naših pet minut, ako neće zbog nas, država će nešto učiniti zbog sebe, jer iz svake tone bakarnog koncentrata može da se izvuče šest grama čistog zlata, a rude i koncentrata na milione tona".

Ponovo sam se prevario, ima zlata na tone, ali to ovu državu apsolutno ne zanima - neće da kopa blago, a ne da ni strancima da oni to rade, u isto vreme država se do grla zadužuje kod istih tih stranaca. Stala je i izgradnja puta, kažu, nema para, pa propada i dobar deo trase već pripremljen za asfaltiranje, tuga jedna - priča Vukosavljević.

Škola odavno zatvorena


Ko zna: možda su naumili da gumicom izbrišu celu Rogoznu koja pokriva ogroman prostor na tromeđi opština Novi Pazar, Zubin Potok i Kosovska Miitrovica i Srbiju svedu samo na Beogradi Beogradski pašaluk.

Da je ovdašnje bogatstvo Japancima, hranili bi, što poljoprivredom, što od zlatom, bar jedno od ona njihova četiri velika ostrva - poručuje Vukosavljević i ipak ne gubi nadu u bolje dane.

Četvrtak 03.03.2011. 09:17
Konacno su i vesti pocele nesto konkretno da pisu o problemima Srb au Raskoj oblasti. Tacno je da je od kraja 2.sv.rata bilo sistematsko iseljavanje Sba iz ovog kraja. Popisi sve govore. Po popisu od 1961. u Novopazarsko opstini je bilo 51% Srba, po popisu iz 1971 oko 40%, po popisu od 1981. oko 29%, popis od 1991. je pokazao da Srba ima 22,4% a popis iz 2002.godine oko 18%.Putevi, elektricna energija i drugo, uglavnom su zaobilazili srpska sela,a to govori upravo G.Vukosavljevic. I sada imamo taj trend, mladi ljudi Srbi odlaze iz Novog Pazara, prodaju se kuce i stanovi i niko u Srbiji od zvanicnika nece na tutemu nista ni da kaze, akamoli da pomogne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online