Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.09.2012.
12:34
Đ. Barović - Vesti A

Ima još svedoka trgovine organima?

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić izjavio je da bi svedočenje nekadašnjeg pripadnika OVK o trgovini organima trebalo da bude jedno od glavnih tema u predstojećim pregovorima Beograda i Prištine, ali i da bi međunarodna zajednica trebalo da nađe rešenje gde i kako bi se mogući sudski postupak odvijao.

Međunarodni tim je na potezu: Bruno Vekarić i Vladimir Vukčević
 

- Želim da ova tema bude i tema na najvišem političkom nivou prilikom razgovora i pregovora Beograda i Prištine. Otvorena pitanja se moraju rešavati na najvišem političkom nivou, a ovde nema politike. Ili ima zločina ili ne. Ili ima žrtava ili nema. Neka neko odgovori porodicama 300 nestalih na severu Albanije gde su njihovi najmiliji - kazao je Vekarić gostujući u Dnevniku 3 Hrvatske televizije.


On je izrazio očekivanje da će šef međunarodnog tima za istragu trgovine ljudskim organima na Kosovu i Albaniji, Klint Vilijamson ovu istragu sprovesti do kraja, a da će Srbija biti u potpunosti kooperativna.

Pročitajte još:

* Euleks: Turska odbija da uhapsi hirurga Sonmeza

* Čije dete su ubili kasapi?

* Svedoku stalno prete smrću!

- Međutim, ovde se postavlja objektivan problem gde bi se moguće suđenje odvijalo. Šta ako se neko sutra preda sa priznanjem: "Ja sam vadio organe". Ko će biti nadležan da mu sudi - upozorio je Vekarić.


I pored najava, šef međunarodnog istražnog tima još nije kontaktirao srpsko tužilaštvo.


Tužilac Vladimir Vukčević ipak očekuje Vilijamsonovu reakciju.
- Još me niko nije kontaktirao iz Euleksovog tima, ali nije prošlo mnogo vremena od obelodanjivanja informacije da smo došli do neposrednog učesnika trgovine organima i ja očekujem da će nas Vilijamson kontaktirati - kazao je Vukčević koji nije isključio mogućnost da se ovom tužilaštvu javi još svedoka trgovine organima.


U Tužilaštvu za ratne zločine nismo mogli da dobijemo komentar na najavu makedonskih kolega koje bi takođe mogle da se uključe u istragu o trgovini organima. Kako prenosi skopska štampa, makedonsko tužilaštvo razmatra mogućnost da sasluša zaštićenog svedoka kako bi se eventualno tako razjasnila sudbina 12 Makedonaca koji su nestali tokom oružanog konflikta u ovoj zemlji 2001. godine.


Rođaci nekih od nestalih Makedonaca tvrde da su u opisima svedoka prepoznali svoje najbliže, te da će zahtevati međunarodnu istragu.


Međutim, u Makedoniji se javio drugi problem.


Eksperti za međunarodno pravo kažu da bi se u slučaju da su neki od otetih i državljani ove zemlje pojavio ozbiljan pravni problem u slučaju da su kidnapovanja izvršili Albanci, pripadnici Oslobodilačke narodne armije.


- U tom slučaju, pitanje je šta bi moglo da se uradi jer su oni po Zakonu o amnestiji već amnestirani za učešće u makedonsko-albanskom sukobu u Makedoniji. Znači, moglo bi da se sudi samo u slučaju da su ta dela učinili Albanci sa Kosova iz redova OVK - kaže skopski advokat Zvonko Davidović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online