Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.11.2017.
09:44
Politika A

Bivši šef finansija Euleksa: Visoka cena priznanja Kosova

U slučaju Kosova i Metohije nije poštovano pravilo da su nacionalni suvereniteti i međunarodno priznate granice ključne za stabilnost u svetu i sada se plaća visoka cena, rekao je bivši šef finansija Civilne misije EU na Kosovu i Metohiji (Euleks) Martin Hajperc.

EPA//Valdrin Xhemaj
 

Na Kosovu mafija ima svoju državu

- Time smo prouzrokovali nestabilnost. Verujem da priznanje odvajanja Kosova od Srbije nije bilo svrsishodno i da je doprinelo nestabilnosti, kojoj smo sada svedoci - rekao je Hajperc za "Politiku".

Hajperc je u svojoj knjizi "Makijato diplomatija - Kosovo ugao Evrope", koja je promovisana na nedavnom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, naveo da takozvana republika Kosovo nije država u kojoj postoji mafija, nego mafija koja ima svoju državu, a korumpirana elita ne bi bila u stanju da zloupotrebi svoju moć, da joj ta moć nije data odozgo.

On je dodao da je odvajanje Kosova od Srbije pre devet godina doprinelo nestabilnosti, čemu se može danas posvedočiti. 

Nije kriva nemačka vojska...

Hajperc je rekao da se i danas stidi što je u martovskom nasilju na Kosmetu spaljeno i uništeno srpsko nasleđe u Prizrenu, gde su bili nemački vojnici, ali je dodao da je to krivica politike, a ne nemačke vojske, jer se u Nemačkoj veruje da vojnici nikad više ne moraju da pucaju, što je životna laž.

On navodi da je spreman da posvedoči sa kakvim se pritiscima suočavao kada je pokušao da na Kosovu i Metohiji uspostavi bilo kakav vid finansijske kontrole prištinskih vlasti, a ističe i zloupotrebu donacija iz međunarodnih i domaćih izvora.

Bolje platiti nego strahovati...

- U svakodnevnici sam doživeo da celokupno društvo plaća cenu koristi pojedinaca. To se videlo na primeru budžeta Kosova - ističe Hajperc.

On u knjizi pominje da su međunarodni, prije svega američki predstavnici, prećutno amnestirali sve štetne odluke i postupke prištinskih vlasti.

- Kada govorimo o kosovskom budžetu i njegovom planiranju, onda ustupke Prištini treba dovesti u vezu sa dobijanjem dozvole za stacioniranje Euleksa. To je išlo tako daleko da kosovska strana pominje silu i preti nasiljem ako se ne omogući povećanje plata. Često su se dešavale situacije da je lakše platiti, nego strahovati - kaže Hajperc.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online