Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 12.11.2010.
18:09
Vestionline A

Uhapšeno pet Srba zbog ratnog zločina

Među pet uhapšenih Srba zbog ubistva hrvatskih policajaca u Borovu Selu 1991. godine nalaze se Stevan Pešut zvani Bato, Ljubo Manov, Mišo Kurta, jedna žena, te muškarac iz jednog borovskog zaseoka , rekao je direktor Dokumentaciono-informacionog centra ''Veritas'' Savo Štrbac.

Prema njegovim podacima sa terena, uhapšena je žena po imenu Stana, navodno zbog toga što hrvatska policija traga za njenim mužem.

Štrbac je istakao da su svi oni živeli u svojim kućama u selu već duže vreme, a da se jedino Pešut pominje u evidenciji ''Veritasa'' da je jedno vreme bio komandant Teritorijalne odbrane Borova Sela i da je bio procesuiran za oružanu pobunu, ali su ga hrvatske vlasti amnestirale.

Sava Štrbac
 

Štrbac je istakao da su Srbi u Borovu Selu uznemireni posle ovih hapšenja i dodao da je očigledno da su hrvatske vlasti morale nekog da uhapse, s obzirom na to da su na godišnjicu ubistva policajaca 2. maja ove godine najavili da će pojačati istragu.

Prema nekim pričama, dodao je Štrbac, četiri hrvatska policajca došla su 1. maja 1991. godine u Borovo Selo kako bi jugoslovensku zastavu, koja se vijorila u tom selu, zamenili šahovnicom, ali su dvojicu od njih lokalni Srbi uhapsili, dok su druga dvojica pobegla ranjena.

Drugog dana, 2. maja, u Borovo Selu su u kaznenu ekspediciju i u oslobađanje svojih kolega upućeni hrvatski policajci u četiri autobusa, jednom landroveru i jednom džipu, ali su ih Srbi dočekali i otvorili vatru. Prema hrvatskim izvorima, poginulo je 12 hrvatskih policajaca, dok je, prema nekim srpskim izvorima, život izgubilo skoro 50.

Ostale žrtve hrvatska vlast ne pominje, jer se radilo o Rumunima i Albancima sa Kosmeta koji su bili među hrvatskim policajcima. Štrbac pominje navode nekih od učesnika te akcije da su kod nekih poginulih na hrvatskoj strani bila pronađena dokumenta rumunske tajne službe "Sekuritatee", ali i Albanaca sa Kosova.

Zaraćene strane u ovom sukobu u Borovu Selu razdvojila je tadašnja vojska JNA.

U Hrvatskoj je juče uhapšeno pet lica osumnjičenih da su počinili ratni zločin u Borovu Selu 2. maja 1991. godine. Oni se, osim za ubistva 12 hrvatskih policajaca, terete i za mučenje zarobljenika.

Prema hrvatskim podacima, u Borovu Selu nedaleko od Vukovara 2. maja 1991. godine ubijeno je 12 hrvatskih policajaca, a još 22 su ranjena. Pripadnici Specijalne jedinice policije iz Vinkovaca tog dana je trebalo u Borovu selu da oslobode dvojicu noć ranije zarobljenih policajaca, ali na njih je iz zasede otvorena vatra.

POVEZANE VESTI

Subota 13.11.2010. 10:09
Tadicu,brzo jos jedno izvinjeje jer su ljudi cuvali jugoslovensku zastavu (jedina medjunarodno priznata zemlja u tom trenutku na tom prostoru) i poubijali strane placenike!!!!
Sreda 04.05.2011. 22:51
Odakle ovim, golorukim srbima(četnicima) naoružanje... Da ih nije maka srbija naoružala, i pripremila za intervenciju... I onda dolazi do ubijanja i klanja... od tako jednog divnog naroda srba. A vojska izlazi na ulice i počinje djelovati i provoditi veliku srbiju... A dezinformacije o ujkama, i NDH, kreću i obilaze svijet i pune glave srbima, ... Pa zna se tko je imao ljude i sredstva za to, vojska, srbija, dezinformacije... Steta samo onih srba koji su na to nasjeli, i Hrvatskih žrtava. Neka Im Je Vječna Slava A albanci u svemu tome, i neki bugari, ... Daj molim vas... 50 mrtvih, itd... Bit će da ste slušali objektivne vijesti beograda tada :)
Četvrtak 15.12.2011. 23:01
ja sam iz okoline Borova i tog dana hrvatska vlast,a posebno pijani nacelnik PU Vukovar Stipe Bosnjak napravili su kardinalne greske. U Borovo selo nisu poslate nikakve specijalne snage MUP-a vec kako oni kazu priuceni redarstvenici koji su kupljeni po okolnim selima Vinkovaca,zvani sa bolovanja itd. A medju poginulim redarstvenicima bilo je siptara licno se uverio i neki nesretni rumun. Sve se moglo zavrsiti tada bez zrtava,ali opet ponavljam pijani Stipe Bosnjak izdaje suludu naredbu. PS Bosnjaka licno sam poznavao radili smo skupa. U dobra stara vremena nisi se smeo previse frajerisati u tom selu,prosetati sa nekom devojkom i sl. jel bi sledila batina. Sve to je kordinirano iz zgb da bi v
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online